''...Циљ овог благословеног подухвата је да се деца уче трудољубљу, заједништву и састрадању са србском и руском децом, да се шири благочестива атмосфера саборног прослављања овог хришћанског празника, као и да се прикупљеним средствима помогну многодетне православне породице, а деци из ратом погођених србских територија на Косову и Метохији и области источне Украјине - Новорусије - пошаље мали знак пажње за Светло Васкрсење Христово као порука да их нисмо заборавили...'' - из прогласа поводом акције

 

Васкршња приложничка акција је одржана на Лазареву суботу, 4. априла и трајала је један дан. Организована је у садејству 2 братска удружења: 'Православне породице' и 'Ћирилице-Београд'. Спроведена је на Горњем граду Калемегданске тврђаве и у околини храма Св. безсребреника Козме и Дамјана, а са благословом старешине овог честитог храма.

Припреми и спровођењу је присуствовало је преко 20-оро деце из неколико породица, док их је, уз родитеље, учествовало 16-оро.

По одбитку трошкова, преостало је приложених 53000 динара и 360 евра.

Пошто смо од самог почетка установили три намене, прилоге смо поделили на три слична дела у износима приближним противвредности од 270 евра.

Први део је уручен старешини Светотројичког подворја РПЦ, са молбом да стигне до деце у ратом захваћеном подручју Новорусије.

За расподелу дела намењеног деци на Косову и Метохији, обратили смо се братском удружењу 'Косовско огњиште', са којима смо се договорили да се тај део подели на четири многодетне породице.

Трећи део је подељен трима овдашњим многодетним породицама.

Благодарење и молебан за приложнике, кориснике и учеснике ове акције биће одржан у храму Св. безсребреника Козме и Дамјана, 26. априла, после недељне литургије у 9 ч.

Очекујемо ускоро и материјале о уручењу и расподели прилога.