У суботу 13. јуна у простријама обреновачког повереништва Удружења "Ћирилица" одржана је прва (надамо се од многих у низу у будућности) трибина у овом граду на којој су се присутним Обреновчанима уз градског повереника Милоша Владисављевића обратили и најављени гости.

 

 

О раду, мотивима и циљевима удружења присутне је упознао потпредседник ове организације Миодраг Којић након чијег излагања је емитован филм о страдању Митрополита захумско-херцеговачког Петра Зимоњића којег су убиле усташе током Другог светског рата због одбијања да у својој митрополиији укине ћирилицу.

Реч су потом преузели пуковник у пензији Раде Рајић и професор Радмила Васиљевић чија излагања су Обреновчани испратили са великом пажњом и занимањем уз жељу да се што скорије време поново сретну сличним поводом.

 

Током готово двосатне трибине присутни су имали прилику да се упознају (или подсете) са још једним делом српске традиције пошто је један од гостију био и вишеструки гусларски првак Саша Лакетић који је извео песму "Сарајевски атентат", док је трочлана певачка скупина извела народне песме "Суза Косова" и "Текла река Лепеница".

 

Александар Милосављевић