Како рече непознати човек прошле године у Дасији „са Крфа, Срби су могли само да оду у победу“.

Острво које нема ништа осим грчке душе у себи и на себи било је мелем на рану рањених, онемоћалих, измучених прелазника Албаније, српско-грчке земље.

Застава „Ћирилице“ вијорила се на Пантократору, највишем врху Крфа где се налази прелепи манастир.

Милорад Ђошић испред манастира Пантократор

Улаз у манастир Пантократор

Габријела и Милорад Ђошић

Као и сваке године посетили смо Видо, Српску кућу и Гувију где се искрцала Српска војска. На острву Виду је сахрањено и у Плаву гробницу положено преко 10,000 српских бораца. Само унутар маузолеја сахрањене су мошти 1232 ратника. Кажем намерно мошти, јер сваки борац који је прешао Албанију је сигурно светац. Са стране су сахрањено 1532 бораца чија имена нису позната, а око 8000 јунака положено је у море око острва. Ретко ко зна да је на албанској обали остало 30,000 бораца. У знак поштовања и сећања, Грци и данас не лове рибу око острва, а купају се само малобројни непознаваоци српске историје, међу којима нажалост има и Срба.

Преко Гувије, до Вида и Српске куће.

Путоказ за место искрцавања

Спомен обележје на месту искрцавања

Спомен плоча у Гувији

Габријела и Милорад Ђошић на Виду

Ратко Томић-један од погинулих бораца

Слово „Ћ“ у утрашњости маузолеја

Почаст јунацима

Униформе српских бораца у Српској кући

Гусле, труба, чутурица и чинија

Повратак кући

Као и сваке године на Крфу нас је дочекао Жељко Поповић, прави српски домаћин на острву Крфу. Он на острву дочекује и испраћа. И ове године организовао нам је предавање на тему о „Забранама ћирилице кроз векове“.

Жељко Поповић и Милорад Ђошић

Застава „Ћирилице“ на трибини у Српском клубу на Крфу

Жељко је био и један од главних организатора утакмице где су наши полицајци у пријатељској утакмици победили грчке са 5:1.

Застава „Ћирилице“ и учесници

Навијачи Јадранка, Гоца и Ђошићи

Цела група из Србије била је веома сложна, како у навијању тако и после утакмице. Главни организатори дружења су били крагујевчанин Милорад Крстић и Младен Стефановић из Смедерева.

Господин Милорад Крстић Крле – организатор дружења

Даме у акцији

Младен Стефановић пред одлазак фотографише групу

Растанак

Крф је заиста био оно место одакле су наши прадедови јурнули и поразили Царевину. Победа нас је коштала много, али се зато ми сада зовемо Момчило, Слободан, Гордана, Дамјан... Ко то не схвата шта да му кажемо?

Милорад Ђошић