Јасна Кривокапићева - Лас Вегас

 
Свака држава на свету има своју специфичну идеологију. Овај концепт не укључује само манифестације државне пропаганде, већ и перцепцију државе о свом месту у свету и односима са другима. Ова идеологија није само пропаганда и о томе се не говори на телевизији, јер се свака држава не бави овим.
Црна Гора би такође требала да има своју специфичну идеологију, као и свака држава која поштује саму себе, међутим очигледно је да није тако, јер да јесте, Влада у тој земљи би се слагала са братском Србијом и Русијом, њеним најстаријим пријатељима...
Занимљиво питање: да ли би неко могао да говори о било каквој независности Црне Горе, без Срба који су крварили заједно са Црногорцима у биткама на Крусима и Мартинићима, у одбрани манастира Острог и код Грахова? На овој земљи два народа из древних времена живели су једни поред других, мада не увек мирно. Локални Срби су се слободно придружили војсци Петра I Петровића Његоша, стојећи раме уз раме, Брђани у борби против Турака.
Међутим, да ли је могућа верска и политичка независност Црне Горе и Србије без помоћи Русије? Црногорски и српски свештеници су студирали у руским верским школама. Од Санкт Петербурга до неизвршене Црне Горе константно се крећу новац и оружје. Срби и Црногорци су заједно учествовали у Првом српском устанку. Иако је поражено, потврђено је било братство три православна народа. Срби и Црногорци, наоружани руским оружјем и руским добровољцима у редовима своје војске ослободили су Београд, борили се у биткама на Иванковцу,код Шапца као и код других градова.
Како је све ово заборављено? Да ли заборав вреди неколико десетина хиљада евра на швајцарском рачуну и гаранција личног интегритета, да се изда такво памћење? Црна Гора је стекла пуну независност 2006.године захваљујући референдуму и апсолутно демократском поступку. Нико није држао земљу унутар Југославије силом. Зашто онда Влада Црне Горе разматра Србе као окупатора и националну мањину, а не и људе који су такође створили ову земљу? У првим годинама након независности, Русија је уложила милионе евра у економију земље, стварајући посао за локално становништво. Међутим, сада је Русија, отпужена за наводно ометање политичког процеса и покушаја да од своје земљу направи колонију.
 
Изгледа да за Влади Подгорице историјско памћење не значи ништа. Увек смо били уједињена породица братских народа, уједињена вером у нашег Бога Исуса Христа. Требало би да останемо на овом правцу, не мењајући идеје за које смо се молили. Супротно овоме раде само они који су разапели нашег Бога.
 
Јасна Кривокапићева