У оквиру Вождових дана у Великој Плани министар културе и информисања Владан Вукосављевић упозорио је да се ћирилица све мање користи


Фото Танјуг

У ВЕЛИКОЈ Плани, у оквиру Вождових дана, министар културе и информисања Владан Вукосављевић је у Библиотеци "Радоје Домановић", одржао предавање на тему „Негујмо српски језик".

Министар је скренуо пажњу на појаву која је у језику одавно приметна, а која доводи до тога да се све мање обраћа пажња на културу изражавања. Честа је употреба сленга и колоквијалних израза, некњижевног говора и туђица.

"Култура говора посустаје у односу на стандардни језик, нормирану граматику и правопис. Наилазимо на стилске грешке и велики број страних речи", казао је Вукосављевић, те додао да је основна идеја акције "Негујмо српски језик" да се скрене пажња на језичке недоумице и да се помогне грађанима, најпре Београда, а затим и других градова, да те недоумице реше.

Министар је подсетио присутне да је акција у коју се са еланом и радошћу укључио велики број познатих личности, почета 2015. године и да је од те године успела да се прошири не само по целој територији Србије, већ је добила и интернационални карактер, окупљајући Србе у дијаспори и бодрећи их да негују правилан говор. Циљ ове акције, истакао је министар, јесте очување и развијање српског језика као дела српског културног наслеђа и неговање језичке културе.

Такође, као један од приоритетних циљева, акција "Негујмо српски језик" поставила је јачање статуса ћириличког писма.

"ћирилица је све мање у употреби", упозорио је Вукосављевић те додао да је због тога Министарство поднело Влади иницијативу за усвајање Предлога закона о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама чији је циљ боље регулисање статуса ћирилице.

Скрећући пажњу на изузетан значај језика и ћириличког писма, министар је рекао: "Народ дефинише језик, који се преноси наслеђем, дуго историјско трајање и заједничка сећања. Ћирилица је особено писмо српског народа и српске културе, она јесте основно идентитетско обележје нашег народа".

Министар је с Игором Матаковићем, председником општине Велика Плана, присуствовао парастосу на гробу Вожда Карађорђа у Радовањском лугу. Парастос је одржан у оквиру целодневних активности уприличених поводом обележавања годишњице смрти вође Првог српског устанка.

Обележавањем Вождових дана чува се сећање на дан убиства Карађорђа у Радовањском лугу. Тај догађај је, како многи сматрају, у великој мери одредио судбину Србије.

Извор: Новости ONLINE