Данас се навршава тачно сто година од рођења једног од најзначајнијих српских књижевника Бранка Ћопића.

 

Најомиљенији дјечји писац у некадашњој СФРЈ рођен је 1. јануара 1915. године у Хашанима, у Босанској Крајини, која је тада била дио Аустро-угарске монархије.

Нижу гимназију је завршио у Бихаћу а учитељску школу је похађао у Сарајеву, Бањалуци и Карловцу. Философију и педагогију студирао је у Београду.

Бранко Ћопић спада међу најплодније писце српске савремене књижевности.

Његово дјело је обимно и жанровски разнолико — писао је приповјетке, романе, пјесме, комедије, сатире, филмске сценарије, приче и пјесме за дјецу.

У току свог дугог стваралачког рада, који је трајао више од пола вијека, створио је књижевно дјело које временски и тематски обухвата велико раздобље новије историје српског народа — од периода између два свјетска рата до осме деценије овог вијека.

У првом периоду стваралаштва Ћопић је приповиједао о људима свог завичаја, о његовом тегобном животу притиснутом сиромаштвом и свакојаким неправдама.

У другом периоду у његовом књижевном изразу дошло је до садржајног поистовјећења књижевно-естетских и идејно-револуционарних циљева, када је Ћопић био овјенчан славом најпопуларнијег партизанског писца, да би у трећем периоду дошло дo изражаја разочарaње у стварност социјалистичког друштва, што је потиснуло идеолошку тенденцију и интезивирало емоционалне садржаје и лирски карактер његове слике свијета

Бранкова дјела су превођена на више десетина страних језика, од којих и на најзначајније енглески, њемачки, француски, руски…

Био је члан САНУ и Академије наука и уметност БиХ.

Брано Ћопић је 24. марта 1984. године извршио самоубиство скочивши са Савског моста у Београду.

 

Извор: ИН4С