Велика народна скупштина на којој је донета одлука о присаједињеу (Фото Музеј града Новог Сада)

Нови Сад – Традиоционално је јуче на Тргу слободе обележен 25. новембар, у знак сећања на одлуку Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и других Словена у Новом Саду 1918. године. Положени су венци на спомен-плочу на згради на овом тргу, у којој је одлучено да се тадашњој краљевини Србији прикључе Банат, Бачка и Барања.

Историјски догађај је познат као присаједињење Војводине, јер је дан раније те године, 24. новембра, у Руми одлучено о прикључењу Срема краљевини Србији.

„Ти датуми, не само да су обележили 20. век, него су круна нечега што је ствaрaно много деценија и векова раније”, изјавио је том приликом градоначелник Милош Вучевић, који је венац положио са председницом градске скупштине Јеленом Маринковић Радомировић.

Одлука донета тог 25. новембра, како је истакао Вучевић, променила је ток историје у правом смеру захваљујући мудрости наших предака.

„Жао ми је што сећање на тај историјски важан датум није више присутно у српском народу, јер он није само регионални празник већ велики догађај за целокупан српски народ”, изјавио је градоначелник.

Велика народна скупштина је донела, подсећа, велику одлуку, а на њој су изборно право имале жене, што је тада био раритет у Европи.

Венце су положили и представници Савеза бачких Буњеваца и Савеза потомака ратника Србије 1912‒1920. Председник новосадског Удружења потомака ратника Србије Горан Максимовић је нагласио да се тог 25. новембра догодила највећа победа српског народа и војске. Српски народ је у том крвавом рату доживео невиђену голготу, па се сходно томе, сматра, овај датум може назвати „васкрсом Србије”.

Крестић: Пупинова награда као рехабилитација од увреда

Нови Сад – Историчару и академику Василију Крестићу синоћ је у Новом Саду уручено највише годишње покрајинско признање које се додељује поводом обележавања 25. новембра и присаједињења Војводине Србији. Крестић је том приликом изјавио да ову награду која носи име Михајла Пупина доживљава не само као личну победу, већ и као победу науке над политиком и идеологијом.

„Доживљавам је и као рехабилитацију од свих тешких увреда које су ми недужном годинама наношене”, казао је академик на свечаној академији у Српском народном позоришту, где му је награду „Михајло Пупин” за 2021. уручио председник покрајинске владе Игор Мировић.

На свечаности су уручена и друга овогодишња покрајинска признања.

Композитору Јовану Адамову додељено је признање „Ференц Фехер” у области културе. Атлетичарка Ивана Шпановић захвалила се видео-поруком из Дубаија на признању „Момчило Тапавица” (спорт). Председници Удружења „Велико срце” Миланки Фуртула уручено је признање „Милица Томић” (равноправност полова). Компанији „Нектар” из Бачке Паланке припало је признање „Лазар Дунђерски” (привреда), а професору српског језика Душану Симићу из школе у Баваништу признање „Ђорђе Натошевић” (образовање).

Извор: Политика