Дана 12.12 је наше удружење организовало округли сто о страдањима србског народа у протеклим ратовима. Овај догађај смо организовали у свечаној сали општине Звездараса почетком у 12 сати . У организацији овог догађаја подржани смо од стране Комесеријата за избеглице и миграције Републике Србије кроз програм „Не заборављамо“.

Програм је почео уводном речи председника удружења Ненада Абрамовића који је поздравио све присутне и упознао их са циљем који желимо да остваримо.

Затим се скупу обратио председник скупштине општине Звездаре господин Ерор и поздравио је све присутне као домаћин у чијој се згради реализује манифестација.

Након ових обраћања први говорник је био господин Милан Жунић председник скупштине удружења Координација који је представио страдање Срба у Сиску и материјал за књигу у којима је све то сакупљено.

Други говорник је била Маја Кљајић Вејновић која је представила књигу „У раљама геноцида“и представила злочине над Србима у селима из околине Јасеновца

Трећи говорник на округлом столу је био Југослав Петрушић који је представио књигу „Зашто ћутиш Србијо“ коју је издао заједно са пуковником Стеваном Ђуровићем осврћући се на догађаје који су пратили његова суђења и указујући на подвале које су се чиниле у свим тим такозваним судовима.

Следећи говорник је била Дикица Станисављевић професорица србског језика која је представила материјал за књигу од 400 сведочења о женама жртвама злочина. Представила је само део тих сведочења указујући да се тиме још нико није бавио.

Следећи говорник је био господин др. Видоје Голубовић научни сарадник , запослен на институту за међународну политику и привреду у Београду који је представио страдања србског народа у Великом рату и са многим подацима је представио величину тог страдања

као последњи говорник је учествовао генерал Милисав Секулић који је представио величину страдања србског народа у прошлом веку и однос Срба и Србије према тим страдњаима.

Н крају је господин Чакаревић Јован прочитао закључке ове манифестације

1 Број Срба у Хрватској ,који су на почетку прошлог века чинили 25 % њеног укупног становништва сведен је удруженим злочиначким подухватом на занемарљив број , односно на 4,4 % укупног становништва у Хрватској . Хрватска је постала етнички чиста , а србско питање у Хрватској је престало да буде унутрашња ствар Хрватске и преселило се у међудржавне и добросусетске односе Србије и Хрватске

2. Поред Хрватске велика страдања Срба су била на Косову и Метохији како кроз историју тако и у 20 веку. Косово је накратко постало делом Србије у току балканских ратова да би након Великог рата постало део Југославије и од тада њен перманентни проблем и један од битних узрока њеног распада . Према последњем попису са пописа на Косову и Метохији живи 1616869 Албанаца док је Срба 25532 . О етничком чишћењу Срба са Косова и Метохије довољно је узети у разматрање два званична статистичка податка са пописа становништва из 1939 год. на Косову и Метохији је живело 276000 Срба и 167000 Албанаца док је 1946 год Албанаца 287000 а Срба 127000 . Срба је данас после протеривања на Косову процентуално мање него пре сто година а као већина Срби су се одржали само на северу Косова где су били већина и почетком века. Косовски проблем није настао данас или јуче , он постоји од када је Косово ушло у нашу државу

3. Срби су жртве највећег етничког чишћења на простору бивше Југославије али још нису свесни да су доживели геноцид јер су скривали злочине над самим собом у 20 веку . Институције Србије требају и морају да евидентирају и истарже све злочине који су направљени над Србима и упознају светску јавност иначе ћемо поновити катастрофалну грешку која је учњена прикривањем злочина геноцида у НДХ.

Извор: Завичај