Са Културног центра Београд у Кнез Михаиловој улици скинут је латинични натпис који ће ускоро бити замењен ћириличним.

 

До тога је дошло захваљујући захтеву српског удружења „Ћирилица“, који су упутили Културном центру Београд. Они су се позвали на члан 10 Устава Србије, по којем писмо званичних институција првенствено ћирилица.

Радио-емисија Пешчаник оценила је овај потез погубним за културне институције Београда, повезујући власт с таквим поступком. Међутим, потпредседник удружења „Ћирилица“ Миодраг Којић не види ништа лоше у томе што воле српски језик и писмо.

– Ми смо земља апсурда у којој народ осуђује очување сопствене традиције. Нелогично је да у Србији мора да постоји удружење које ће да чува ћирилично писмо – каже Којић и додаје да ово нема везе с политиком, него се лажна српска елита одродила од народа.

У Културном центру Београд сматрају да је једина исправна одлука била да се натпис замени ћириличним.

– У току је израда ћириличног натписа, а постојаће и натпис на енглеском језику, јер наша установа сарађује с културним центрима у свету. Одлуку нисам донела под политичким притиском, већ и као професор српског језика јер сматрам да је моја дужност да негујем наше писмо које има богату историју – објаснила је Ивона Јевтић, директор Културног центра Београд.

Само два дневна листа користе ћирилицу, па су покренули иницијативу за укидање пореза свим листовима који се користе српским писмом. Они сматрају да тиме чувају културно благо, али и углед новинарске професије.

 

Извор: Правда