У оквиру манифестације Дани европске баштине 2018. године, под називом „Европска година културног наслеђа – уметност дељења”, у Основној школи „Бранко Радичевић” у Бољевцима, уприличена је у петак, 28. септембра, промоција књиге „Окамењена ћирилица” аутора Снежане Алексић.

Промоцији је поред великог броја грађана присуствовао и председник Месне заједнице Бољевци Јанско Склабински, испред Градске општине Сурчин.

Рецезент књиге Миодраг Којић, потпредседник Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић” истакао је важност настанка књиге „Окамењена ћирилица” баш у овој години јубилеја.

-Ми из Удружења „Ћирилица” смо са великом радошћу прихватили да будемо издавачи књиге „Окамењена ћирилица” коју је написала Снежана Алексић а повод је био тај што је „Окамењена ћирилица” сведок времена, односно, све што је најважније о српској историји је написано ћирилицом. Други разлог је један велики и редак јубилеј који обележавамо управо ових дана. Пре тачно 100 година, 1. новембра, када се Српска војска вратила и ослободила Србију, и ушла у Београд, прва наредба у ослобођеном Београду, 3. новембра, била управо наредба о враћању ћирилице. У овој години јубилеја, ми као удружење „Ћирилица” желимо да на један симболичан начин подсетимо наш народ шта нам значи ћирилица, шта нам значе надгробни споменици и све друге врсте мермерних обележја, која је Снежана Алексић обрадила у својој књизи, специјално са овог подручја Срема и Општине Сурчин – рекао је Миодраг Којић, потпредседник Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић”.

Реч више са ауторком књиге „Окамењена ћирилица” Снежаном Алексић.

-„Окамењена ћирилица” је заправо прича о културном наслеђу затеченом на територији општине Сурчин. Она има историјске елементе, рађена је у складу са израдом научног рада и производ је моје докторске тезе која се води економским стварима али сам ја трагајући за подацима наилазила и на податке који сежу до историје локалног поднебља, која нажалост до овог момента нија обрађена као засебна целина. Када кажем Сурчин, мислим на сва данашња насеља на овој територији али и она насеља која су током историје постојала па нестала. Овај крај врви од археолошких локалитета и то је све ушло у ову књигу као наслеђе овог дела Срема. Они који су се бавили историјом, тек спорадично помињу Бољевце, Сурчин, Јаково и никада нисмо имали на једном месту ту једну целину овако изанализирану. Овом приликом се захваљујем Секретаријату за културу који је подржао издање ове књиге и искрено се надам да ће ова промоција подстаћи, у првом реду децу у основним школама, да обрате пажњу на завичајну историју. Ова књига је била моја обавеза према културном наслеђу овог краја, према Сурчину као територијалној целини, јер ја сам имала знања и то знање је требало поделити са другима. На крају, ово је година Европске баштине под слоганом „Уметност дељења” и стога правимо промоцију под окриљем Дана европске баштине, јер ово у књизи је део Европе од неолита а археолошких трагова има и далеко испред – изјавила је Снежана Алексић, ауторка „Окамењене ћирилице”, која је урађена као научни рад и у њој су по први пут објављени спискови из архива у Сремским Карловцима.

Љубав за завичајну историју пренела јој је учитељица још од малих ногу, баш у овој основној школи у Бољевцима, коју није случајно изабрала за промоцију своје нове књиге „Окамењена ћирилица”.

Извор: Општина Сурчин