После 70 година постојања један од најугледнијих издавача на корак до нестајања. Драган Миленковић: У Агенцији за приватизацију рекли да од продаје нема ништа

 

АПОСЛЕНЕ у "Просвети", њихове писце и пријатеље у петак је затекла шокантна вест: иако се само до пре неколико дана нашла међу предузећима спремних на продају до 31. маја, а заштићених од поверилаца до 31. октобра, "Просвета" је готово преко ноћи нестала са тог списка. То, практично значи, да је издавач са традицијом од 70 година и дубоким трагом у нашој култури, пуштен низ воду.

 

Због чега је дошло до тако муњевитог преокрета, за "Новости" објашњава Драган Миленковић, генерални директор "Просвете":

- Био сам запрепашћен када су ме у петак у Агенцији за приватизацију обавестили да од продаје нема ништа, иако смо на време припремили сву приватизациону документацију и стекли све услове да добијемо новог власника. Објашњено ми је да се као сметња појавио допис Агенције за реституцију упућен 26. маја Агенцији за приватизацију. У писму се наводи да наша два мања објекта, површине 27 и 18 квадрата, "вероватно могу да буду" предмет реституције. И због тога је најављена приватизација стопирана. Спорни простори су књижара "Либеро Маркони" и део магацина у Вука Вучевића који укупно има 180 квадрата.

У разговору са представницима агенције, Миленковић вели да је покушао да објасни да се овај проблем може да разреши и у поступку приватизације и подсетио да је "Просвета" већ једном приватизована 2009. када је у својој имовини имала исте објекте што тада није било спорно.

ТРИ ПРЕДЛОГА

без одговора ВРЛО брзо по доласку на ово место, у фебруару прошле године упутио сам писмо надлежним органима и понудио три модела за решавање проблема "Просвете" - каже Миленковић.


- Предложио сам да држава не продаје свих 70 одсто капитала који поседује него половину како би са малим акционарима могла да води предузеће. Друго решење је било спајање "Просвете" и "Рада" чиме би продајом некретнина обе куће били обештећени сви повериоци. Треће решење било је да се наша кућа прогласи за културно добро, као што је то учињено са њеном књижаром "Геца Кон". Добио сам само обавештење да је предлог прослеђен надлежнима, а до данас нисам добио никакав одговор.

- Упозорио сам их у име 22 запослених да се на овај начин забија нож у леђа предузећу које је баш због претходне приватизације, оглашене као сумњиве и поништене, доведено на ивицу егзистенције. Захваљујући вишемесечном штрајку радника "Просвета" је тада сачувана од пропасти. Међутим, сви ови аргументи уз позиве на нашу традицију и 30.000 објављених наслова, остали су без икаквог одјека.

У понедељак дакле "Просвету" чека блокада рачуна и навала поверилаца којима укупно дугује око 160 милиона динара од којих највише држави - 120. То значи да кућа неће моћи да преживи јер ће све што заради морати одмах да иде на рачун онима којима дугује. Истовремено, више неће моћи да рачуна да ће им други издавачи давати књиге на продају, чиме ће изгубити најмање 50 одсто од укупног прихода. Све у свему, потпуни ћорсокак и дефинитивно нестајање "Просвете" са издавачке сцене.

На питање постоји ли ипак трачак наде, Миленковић каже да је упућен апел премијеру Александру Вучићу, министру привреде Жељку Сертићу и министру културе Ивану Тасовцу да се "Просвета" сачува од тоталне пропасти. Сами ће учинити још један (очајнички) потез. Припремиће програм реорганизације и покушати да се договоре са свим повериоцима за ново одлагање потраживања. Ако би то усвојила Агенција за приватизацију онда би држава могла да се одрекне својих дугова и омогући кући да се избори за егзистенцију и приватизује.

Подсећајући да им је недавно задат још један ударац, одузимањем књижаре "Данило Киш" на Теразијама из које ће морати да се иселе до сутра, Миленковић каже:

- Да је било иоле нормалне и правовремене комуникације између Агенције за приватизацију и Агенције за реституцију проблеми би били без много дилеме решени. Очигледно је, међутим, да Агенција за приватизацију ни у случају књижаре, ни сада, није довољно водила рачуна о природи и значају предузећа чија многобројна издања и едиције чине део историје српске културе и образовања.

 

Извор: Вечерње новости