У години књиге филолози упозоравају политичаре да се држава брани и израженом бригом за национални језик. Експерти скрећу пажњу да не само ђаци већ и многи државни чиновници нису довољно писмени

 

МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


РУСКИ језик и књига су овог лета дошли у центар медијске пажње без обзира на то што овај период године традиционално многе грађане највеће словенске земље асоцира на гламурозне филмске фестивале, које ни економска криза није могла да заустави. У Русији је 2015. проглашена годином књиге па се Министарство културе побринуло да бројним манифестацијама приближи писце и читаоце.

Захваљујући подршци председника Владимира Путина, филолози су дошли у први план упозоривши све политичаре да се бригом за национални језик брани држава.

Пре добијања дипломе на факултетима у Русији ће ускоро сви морати да полажу руски језик. Организоваће се тестирање и за све који желе да раде као државни чиновници. Ту идеју професора руског језика и писаца у Русији подржао је председник Путин који се сложио са стручњацима да је језичка култура становништва на ниском нивоу.

Из електронских медија се види да се све више употребљавају стране речи, чак и онда кад постоји изворна руска.

- Морамо водити рачуна о балансу, не треба ићи у самоизолацију од светских процеса, али мора се сачувати свој језик и своја самобитност - објаснио је Путин.

Владимир Толстој, саветник председника Русије, каже да је Путин сам одабрао тему руског језика за недавно одржану заједничку седницу Председничког савеза за међунационалне односе и Савета за језик. Путин је свестан каква је улога језика у очувању националне државе.

- Иако по Уставу свако може слободно да бира језик на којем ће учити и студирати, јединство земље директно зависи од тога колико се користи руски језик. Управо је руски језик формирао савремену Русију, а правилно говорење руског и даље свакоме отвара могућност да се докаже и постигне успех на професионалном плану - објаснио је Путин.

Путин тврди да сада 96 одсто грађана те велике многонационалне земље говори руски. Већи је проблем, по Путину, што је тај језик “загађен” туђицама, као и то што експерти упозоравају да не само ђаци већ и многи чиновници нису довољно писмени.

- Осим што праве правописне грешке, многи чиновници имају сиромашан речник што говори о њихововом ниском културном нивоу. Они политичари и чиновници који користе уличарски речник не поштују националну културу - казао је директор Института руског језика Александар Молдован.

Сви експерти су тражили да се више поведе рачуна предавању руског у школама и да се не смањује број часова руског. Експерти су за то да се уведе тестирање знања руског језика не само за ученике и студенте, већ и за чиновнике.

- Језик и култура су за националну безбедност важни ништа мање него тенкови и ракете - рекао је Владимир Толстој.

У градском одељењу за културу Москве одлучили су да се боре са неписменошћу својих сарадника тако што ће чиновници плаћати казне за граматичке грешке у испуњавању докумената. Од казни нико није заштићен. Особе које буду правиле грешке кажњаваће се одузимањем до 30 посто од премије коју добијају запослени.

 

Извор: Новости