У Белгородској области је основано Друштво руске словесности …

 

У Белгородској државној универзалној научној библиотеци је у среду, 28. 04. 2015. године, одржан оснивачки скуп Друштва руске словесности у Белгородској области, саопштили су «Руској народној линији» приређивачи.

Подсећамо да је Друштво руске словесности основао и на његово чело стао Његова Светост Патријарх Московски и све Русије Кирил 9. марта, на седници Патријаршијског савета за културу.

Учесници оснивачког скупа Друштва руске словесности у Белгородској области су филолози, педагози општеобразовних школа и професори високошколских установа, представници духовништва, посленици културе, стваралачка интелигенција. За председника скупа изабран је заменик начелника одељења за унутрашњу и кадровску политику области – начелник управе за културу области Сергеј Ивановић Кургански.

Једногласно је за почасног председника Друштва руске словесности у Белгородској области изабран заменик челника Светског руског народног сабора, председник Савеза писаца Русије, члан Савета при Председнику РФ за међунационалне односе Валериј Николајевић Ганичев. За његове копредседнике су изабрани: митрополит Белгородски и Старооскољски Јован, директор Белгородске државне универзалне научне библиотеке Надежда Петровна Рожкова, председник регионалне подружнице Савеза писаца Русије Владимир Јефимовић Молчанов.

Друштво руске словесности у Белгородској области обећава да постане ново место за разматрање питања предавања руског језика и књижевности, у циљу промене садашњег стања у погледу изучавања тих предмета у школи.

Превела: Сава Росић

 

Извор: Русский язык – язык Победы!