Бошњачки, посебно под именом "босански језик", лингвистички не постоји, па државне институције Србије и Републике Српске морају тога бити свесне и у складу са тим морају и деловати.

 

То је одлука водећих стручњака из Одбора за стандардизацију српског језика. Одлука о бошњачком језику донета на последњој седници Одбора за стандардизацију, коју је потписао председник тог одбора академик Иван Клајн, биће послата министарствима просвете и правде, као и премијеру Србије Александру Вучићу, пишу "Вечерње новости".

У образложењу овог одбора се наводи да су српски и босански/бошњачки језик само различити по имену и да зато нема основа за посебне судске тумаче, уџбенике и наставу јер сви који знају српски језики, знају подједнако добро и бошњачки и обратно.

"Да би два језика били посебни језици, они морају бити различити по лингвистичким критеријумима", стоји у образложењу Одобра.

То није случај са "босанским језиком" када се посматра у односу на српски јер и сви бошњачки лингвисти тврде да су "босански" и српски језик различити само по имену, али да је према лингвистичким критеријумима реч о истом језику.

"Будући да Европска повеља о регионалним или мањинским језицима прописује да се мањинским језиком може прогласити само језик који је различит од званичнног језика те државе, а да су српски и ’босански’ само различита имена истог језика, јасно је да ’босански’ не може имати ни лингвистички ни правни, него само симболички статус посебног језика", наводи се у образложењу.

Према речима председника Институа за српски језик Српске академије наука и уметности (САНУ) Срете Танасића, ово питање је поново отворила прича о судским тумачима и експертима за бошњачки језик, за који чак и бошњачки лингвисти кажу да не постоји, јер нема довољно елемената који би га разликовали од српског језика.

"На исти начин из српског језика би се могло извести још неколико варијанти и назвати се језицима", рекао је Танасић, додајући да је држава одавно погрешила када је потписано увођење "босанског језика" у школе и да нико тада није консултовао експерте за језик, а после је било касно.

 

Извор: Мондо, Срна