Конак господара Јована Обреновића подигнут је 1835. године у стилу оријентално–балканске архитектуре карактеристичне за први период владе кнеза Милош а. Данас је конак Јована Обреновића из 1835. године најстарија стамбена зграда у Чачку, која је током свог постојања претрпела многе измене и преправке.


Конака Јована Обреновића фото: Чачански музеј


Грб династије Обреновић фото: www.heraldikasrbija.rs

Породицу Јована Обреновића, рођеног брата кнеза Милоша, „ у дворцу новом “ први је посетио барон Август фон Хердер октобра 1835. године. Господар Јован Обреновић кратко је живео у свом конаку. Са осталим члановима владарске породице отишао је 1842. године и више се није враћао у Чачак. После тога у конаку је било смештено Окружно начелство, затим жандармеријска чета, потом школска поликлиника. Од 1953. у њему је стална поставка Народног музеја у Чачку.
Оно што овај музеј чини јединственим у Србији је једини сачувани изворни грб династије Обреновић!


Грб града Чачка фото: www.cacak.org.rs

Без обзира на то што је Јован Обреновић отишао из Чачка овај град га никад није заборавио као и целу династију Обреновић. Наиме, градски грб у својој основи има грб ове династије која је била значајна за овај део Србије. Такође, једна улица у граду носи његово име.

Мада су у граду на Западној Морави склони да кажу како овај грб не треба да буде заснован на грбу Обреновића ( због династије Карађорђевић ) ипак ово је једини грб који указује на династију која је саставни део наше историје а коју данас мало помињемо.

Извор: Убележи!