Ћирилица је на светском нивоу у царству графита ретка јер је много захтевнија за структурирање од латинице С изложбе „Ћирифити” Петра Поповића Пироса


(Фото: С. Јовичић)

Бајина Башта – У галерији бајинобаштанске Установе „Култура”, у оквиру програма управо завршене манифестације „Ћирилична баштина” посвећене нашем националном писму, отворена је изложба „Ћирифити” аутора Петра Поповића Пироса.

То су графити исписани ћирилицом, објаснио је на отварању ове поставке аутор Поповић (родом из Крушевца, живи у Београду), графички дизајнер посвећен стрит-арту, уличној уметности.

– Усмерио сам се на ћирилицу, инспирисан нашим средњовековним списима и њиховим иницијалним словима украшеним орнаментиком, па настојао да је ставим у контекст савремене уметности. Да речи инспиришу, буду мелодичне, а да се културно вежу за нешто што је наше национално – рекао је Поповић.

О овим његовим необичним делима писала је у каталогу за изложбу Љиљана Радошевић, истичући да Пирос својим радовима премошћава огромни јаз између калиграфије и графита.

– Урбана калиграфија или калиграфити само су неке од кованица које графити-субкултура користи за описивање дела која имају изузетан уметнички домет. Без обзира на зазор званичних културних кругова, графити-субкултура је прихватила калиграфију као свог духовног претка и за сваког ко заиста гледа паралела је очигледна. Оно што одликује графите, где год да су исписани у свету, јесте доминација латиничних слова. Стога су ретки искораци појединих уметника у другачије системе писања врло значајни. Ћирилица је на светском нивоу у царству графита ретка јер је много захтевнија за структурирање од латинице, али су и резултати увек изненађујући – наводи Љиљана Радошевић.

Петар Поповић Пирос (32) графички дизајн завршио је на ВШЛПУ у Београду и као дизајнер се остваривао на пројектима са значајним брендовима у нашој земљи („Кока-Кола”, „Штарк”, „Егзит”, „Фешн вик” и другим). Има педесетак реализованих апликација-игрица на домаћем и страном подручју, а најзначајнији опус остварио је у осликавању мурала у Србији и региону. Пре Бајине Баште самосталне изложбе имао је у Београду и Крушевцу, излагао је на неколико групних изложби.

Извор: Политика ONLINE