Упркос пандемији ни ове године није изостао свечани "пријем" ђака првака у ОШ "Бане Миленковић"у Новом Селу. Уз поштоваење безбедносних мера, 26.децембра, у очи Светог Саве "стара" учитељица Вучица Тодоровић, Удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда и УГ "Новоселац" из Новог Села одржали су два "нарочита" часа за 36.ђака првака учитеља Ивана Вукојичића и учитељице Радојке Атанасковић поштујући традицију свечаног пријема најмлађих школараца

Учитељица Вучица Тодоровић ове године навршава 60.година васпитно образовног рада од којих је 26.година провела у ОШ у Новом Селу делујући сво време попут активног вулкана духовне снаге не само новоселаца већ и Срба на свим меридијанима добила је поверење колега Ивана и Радојке да одржи "нарочити" час за њихове прваке, потомке многих генерација које је Вуца васпитавала у Новом Селу. Говорила је "стара" учитељица о Светом Сави и времену свог учитељовања у Новом Селу, надахнуто, као на почетку учитељске каријере.Својим предивним гласом отпевала је химну Светом Сави, а

прваци су са њом научили да певају почетну строфу химне школске слав

У другом делу часа Жарко Марковић је испред Удружења грађана "Новоселац" и врњачког повереништва Удружења за одбрану ћирилице Добрица Ерић из Београда "приказао"Вуцин рад са децом и младима преднходних 60.година. Најмлађе новоселске школарце упознао.

је са значајом ЋИРИЛИЦЕ као јединог њиховог писма

- Уз веру и језик ЋИРИЛИЦА је трећи стуб нациналног идентитета српског народа и најпрепознатљивији симбол српства којим је у протеклих 10.векова забележено све најважније у историји Србије, истакао је Марковић и додао да - развијање љубави, посебно код деце, корисника српског језика и ћирилице, је основ борбе за одбрану ћирилице, и односа према свом писму које је у основи српске културе, али и култура свих оних који користе српски језик.

Обележавање школског празника Светог Саве била је прилика да се доделе признања и поклони. Повереник Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" је уручио БЛАГОДАРЈА за допринос и подршку на очувању српског језика и ћириличног писма ОШ "Бане Миленковић" поводо 125.године рада које је примила директорица Снежана Шпировић док је учитељици Вучици Тодоровић признање уручено поводом 60.година васпитно образовног рада.Учитељици је УГ "Новоселац", с љубављу, уручено лицидерско срце поводом ретког јубилеја а у сусрет 80.рођендану.

Првачићима је "стара" учитељица поклонила књиге о Светом Сави са посветом, а Уг "Новоселац" је ђацима честитало празник са слаткишима, књигом Монографија Новог Села Западноморавског, док је ЋИРИЛИЦА даривала календаре са ликом Добрице Ерића.

У име добитника захвалила се директорка Снежана Шпировић истакавши да је између две школске славе, упркос пандемији, ова школа остала у самом врху српског основног образовања похваливши одличну сарадњу са Општином Врњачка Бања, Удружењима и бивших просветних радника од којих је учитељица Вучица свакако на самом врху са љубављу коју исказује према својој бившој школи и ђацима.

Жарко Марковић