Бојављање на Марковачком језеру, поред Младеновца у срцу Шумадије је показало да православни дух и светосавски завет и даље трају у учесницима и организаторима пливања за Часни крст. И овог 19. јануара 2016. године као и осам пута раније на истом језеру, температура испод нуле није зауставила пливаче.

Уз велико прегалаштво, труд и одрицање песника Дејана Лазаревића и помоћ чланова братства Вожд окупило се више од 50 учесника. Младост и снага Србије оличена у припадницима елитних специјалних јединица Кобри, Против терористичких јединица полиције, наставника физичког васпитања, чланова спортских друштава и удружења, мештана дало је допринос очувању традиције , као и јачању сопственог духа и вере.

Најмлађи учесник Сава Лазић са 6 година и најстарији Драгољуб Бакић са 77 година су побрали највише подршке од публике која се у великом броју окупила по девети пут на Марковачком језеру. Оно по чему се пливање за Часни крст овде на језеру издваја од других у Србији је то што су овде сви победници и што су сви у прилици да целивају крст у хладној језерској води и касније у прилици да понесу медаље за успомену на овај дан.

У другом делу програма у оближњем ресторану организован је програм и ручак за учеснике такмичења. У програму су учествовали хармоникаш Драгутин Димитријевић, млади глумац Владимир Вучковић као и члан Ћирилице Љубомир Манасијевић. Дејан Лазаревић је говорио своје стихове и додао још мало уља на духовна кандила у срцима учесника и гостију. Чланови удружења Ћирилица се захваљују организатору на позиву да буду гости на Богојављанском пливању у јуначкој Шумадији, на домак Вождовог Орашца.