Данас многи вицеви и нису више вицеви. Сувише су озбиљни и понекад болни да би им се човјек смијао. Недоумично питање из наслова је духовито смишљено да у оквиру вица о плавушама прикаже низак интелектуални ниво особа који неће или не могу да размишљају.

Виц у ствари жели да прикаже како некорисници мозга доживљавају синониме, а ради се у ствари о сасвим двије различите ствари. Па се тако и појам породица и обитељ не односе на исту ствар, иако измишљачи ријечи за потребе хрвацког језика, како би га што више одаљили од србског и учврстили разлоге за његово постојање, стално изналазе нове варијанте и погрешно тумаче оригиналне србске ријечи.

Сама ријеч обитељ означава неку групу људи који бораве, битишу, тј. обитавају на неком простору, али сама не објашњава у којем су међусобном сродству ти људи. Значи да то могу бити, у складу са овим новим „дометима“ „цивилизације“, истополни партнери који као по правилу усвајају такође истополно дијете. Дакле, група истополних особа који нису у никаквом сродству, која се у ствари сама својим стилом живота доводи у ситуацију да буде гетоизирана, тј. да се не мијеша са супротним полом.

Ријеч породица означава као и што сама ријеч каже, пород, значи оне који су изродили некога, а и неко њих. Сасвим природна појава, логична и обећавајућа за будућност човјечанства. За разлику од ријечи породица која је оптимистична, појам обитељ је бесполна и уопштена, мада је све више у складу са отуђењем и декаденцијом све присутнијом појавом на Западу.

Некоме су ове двије ријечи синоними, а као што видимо суштински нису ни близу.

Да ли се исправно каже породица или обитељ?

 

Душко Бошковић