Поштовани,

С обзиром да је Издавачко предузеће ”Просвета”, у великој мери, најсветлији одраз српске националне књижевности и културе и да је, већ више од једнога века, била чувар нашег националног идентитета, и сходно томе, српских националних интереса.

 

Имајући у виду да је Издавачко предузеће ”Просвета” данас суочено са процесом нестајања путем приватизације.

Ми, Срби у расејању, окупљени у Иницијативни одбор за спас “Просвете”, очекујемо од Владе Републике Србије, а посебно од председника Владе, господина Александра Вучића, од Министарства просвете, науке и технологије и Министарства привреде Републике Србије, да својим политичким и моралним ауторитетом, и одговорношћу, уложе све неопходне напоре, како би Издавачко предузеће “Просвета” остало неотуђиви део српског националног богатства, и као такво, неподложно приватним финансијским манипулацијама.

У нади да ће Влада Републике Србије и њена министарства, посебно Министарство просвете, науке и технологије, и Министарства привреде, бити осетљива на осећања Срба у расејању, и у српским земљама, као недељивог дела српског националног бића, примите израз нашег искреног поштовања. др Сима Мраовић, Париз; др Радомир Батуран, Торонто; Миша Гавриловић, Лондон; Михајло Орловић, Бањалука; проф. др Драган Павловић, Париз; Коља Мићевић, Париз; Синиша Благојевић, Париз; Комнен Бећировић, Париз; проф. др Мила Алечковић- Николић, Париз-Београд; Марко Гашин, Лондон; Златко Јурић, Бањалука.