Крсна слава удружења Свети Кирило и Методије обележена је на достојанствен начин 24. маја 2017. године. Домаћин овогодишње славе је био г. Жарко Марковић из Врњачке Бање, који је заједно са својим бањским пријатељима и породицом од ранога јутра био присутан на свим местима које су представници удружења обилазили.

Славски колач је пресекао отац Радивоје Панић у прелепој крипти храма Светог Саве на Врачару, чијој парохији припада Удружење са својим седиштем, и након тога се обратио присутнима пригодном беседом. Подсетио је да су Света равноапостолска браћа Кирило и Методије у деветом веку, поред писмености изнад свега ширили хришћанство и омогућили словенским народима да имају свете књиге на својим језицима.

Представници амбасада словенских земаља, градске управе Београда, удружења књижевника, као и других друштвених организација су положили венце на споменик и одали пошту Светом Кирилу и Методију у Београду. Представници Ћирилице су такође, као и сваке године узели учешћа у овој традиционалној активности.

У својим просторијама у Скерлићевој улици је настављено обележавање празника уз свечани програм. Програм су припремили и водили оснивачи удружења Миодраг Којић и Љубинко Стојановић. "Пркосну песму" председника удружења Добрице Ерића је снажно говорила Александра Јоксимовић, ученица осмог разреда основне школе Радомир Лазић из Азање, док је Даница Карамарковић, ученица другог разреда гимназије из Врњачке Бање беседила филозофску расправу о томе како се морамо као појединци мењати да би могли мењати и свет око нас.

Глумац Бошко Пулетић је подсетио на мудре и пророчке речи војводе Живојина Мишића, упућене Краљу Александру поводом, а против уједињења, а српски мелод, Љубомир Мансијевић извео своју "Молитву за Србију".

Након поделе благодарја Ћирилице заслужним појединцима и организацијама које доприносе очувању српског писма, име домаћина славе за следећу годину је преузео наш неуморни борац, уједно и члан УО удружења Дејан Матић.

Директор Народног позоришта Дејан Савић упутио је писмо подршке

Пошто није био био у могућности да присуствује крсној слави удружења и прими благодарје за допринос очувању српског језика и писма, директор Народног позоришта Дејан Савић је упутио писмо подршке:

"Зaхваљујем се на лепом признању, уз напомену да сматрам да је једна од првих наших обавеза и дужности да као Народно позориште чувамо и негујемо ћирилицу. Уколико је то и у јавности препознато као такво, тиме нам је дража и важнија ваша награда, превасходно као опомена онима који исти овакав задатак имају а не испуњавају га или недовољно или уопште.

Моје обавезе музичког уметника - диригента ме, на жалост, спречавају да будем присутан на манифестацији на коју сте ме позвали. Стога користим ову прилику да вас најсрдачније поздравим из Сеула, Кореја, и зажелим успешан рад на промовисању нашег писма у будућности."

Срдачно,

Дејан Савић