И мали анђели иду у школу. Тамо уче како да постану велики анђели.
Као и сви ђаци, на крају школске године лете на екскурзију с разредним.Све екскурзије трају један дан. То није кратко време за анђеле. Напротив! Пошто имају брза крила за један дан могу да обиђу целу Земљу и врате се у рај пре заласка сунца.


И ове године над нашом планетом разлетела се цела школа, нама невидљивих, малих анђела.
Разредни их је пред полазак још једном упозорио да се не удаљавају мнмого од њега, јер ако се даси да се изгубе и не врате на небо пре заласка сунца -  претвориће се у децу и остаће заувек на Земљи.

1.Како је ова државица дивна ­! – узвикну најбоље анђелче, - Како ли се зове?
2.Тврд орах! – одговори му наставник.
3.Чудно име? Зашто тако?
4.Јер су је много пута многи газили и нико је није сломио.
5.Зашто нико не може да сломи Тврд Орах? – заинтересоваше се анђелчићи.


1.Зато што је у Божијој руци.
2.А ако га избаце из Божије руке?
3.Онда смо ми анђели лоше урадили свој посао – уздахну наставник.


Најбоље анђелче помисли: - Ко ли то и како мисли да одвоји ову лепу земљу од нашег драгог Бога? И пошто анђели лете брзином светлости за својим мислима, оно се одједном нађе у некој страшној, хладној, вештачки осветљеној сали, за округлим столом око кога су седели озбиљни, намрштени људи у скупим оделима.

1.Јесте ли разбили Тврд Орах? – упита главни.
2.Нисмо.


Главни је ћутао и размишљао. Најзад му лице искриви злобни осмех:

1.Нећемо их више бомбардовати – од сад ћемо им школовати децу!
2.Како?
3.Потрудићемо се да њихова деца уче у школи све супротно Божијим заповестима и Божијем закону: Да мушкарци треба да буду као жене, а жене као мушкарци, да се деца понашају као одрасли, а одрасли као деца, да је црно бело, а бело црно. Од тог окретања ствари наопачке Орах ће се тумбати , поскакивати и највероватније испасти из руке Божије. Или ће га сам Бог одбацити од себе као труо.
4.Али, зашто би они допустили да им се ми мешамо у школски систем?
5.Да би заузврат добили... Нешто.
6.Шта?
7.Па не знам... Обећаћемо им већ нешто. У суштини исто што је и змија обећала Адаму и Еви – да ће им бити боље ако не слушају Бога, да ће живети боговски, да ће имати бољи стандард и веће плате...
8.Дакле, уобичајене лажи?
9.Да.
10.И, подразумева се, за свако кршење Божијег закона и поретка ћемо преко свих медија рећи да је „научно доказано“,модерно, напредно...


Зли људи су се смејали, а добри анђео је плакао.

Знао је да се сунце ближи хоризонту.Вратиће се на небо и ко зна колико ће времена проћи до поновног доласка на Земљу. А деца? Шта ће дотле бити са децом – тим најдражим пријатељима небеских анђела?
Сунце још није зашло. Мали анђео је могао да се врати у рај. Али је одлучио: - Нећу напустити своје мале мале пријатеље у невољи.Остаћу на Земљи и постаћу дете да би и деца могла да постану анђели.
Затворио је очи и брзином светлости се нашао у школи. Можда баш у твојој?
Отвори очи. Погледај око себе. Упознај се са најбољим анђелом и научи се од њега побожности, доброти и свакој врлини.
Нема другог начина да останемо у Божијој руци.