У Подгорици је одржана Конференција „Срби у региону – положај и перспективе“, уз учешће представника Срба из Црне Горе, Србије, Републике Српске Крајине, Хрватске, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Мађарске, Румуније, Словеније, Македоније и Албаније.

 Оно што је најважније, на Конференцији је закључено, да, ни у једној од наведених држава, Срби нису у дијаспори, него да су у њој на својој етничкој и повјесној (историјској) земљи, на којој су Срби (колонијалним мерама од раног Средњег века) присиљавани на одрицање од српске народности и српског језика, да би били проглашавани припадницима других народа: Црногораца, Хрвата, Бошњака, Македонаца, Шиптара, Мађара, Румуна... У том смислу, не треба једино Србију сматрати матичном српском земљу, јер су све набројане државе матичне земље Срба.

Други закључак је, да се сачини јединствен српски буквар за децу у сваком српском крају.

Трећи закључак, по важности је, да се од Међународне заједнице (УН; ЕУ, ОЕБС, Међународни суд правде...) затражи, да Хрватска оконча окупацију Републике Српске Крајине и да врати сву заплењену (покретну и непокретну) имовину прогнаних Срба Крајишника, јер је приватна својина највећа (и неповредива) светиња Цивилизације. Поред зплене имовине од 800.000 прогнаних Срба Крајишника, Хрватска забрањује преосталим Србима у окупираној Републици Српској Крајини и Хрватској коришћење српског писма, а службени језик у Хрватској (КОЈИ ЈЕ СРПСКИ) зову (неначучно) хрватским језиком.

 Влада Републике Српске Крајине позива српске државнике и званичнике у научним установама, да прихвате закључке Конференције „Срби у региону – положај и перспективе“ и да помогну, у, првом реду, окончање окупације Републике Српске Крајине и враћање отуђених Срба свом корену – наводних Македонаца, наводних Црногораца, наводних Хрвата, наводних Бошњака...

            С поштовањем,

Милорад Буха, председник Владе

Дипл. инж. Рајко Лежаић, председник Скупштине