Када се добра воља за променом друштвене свести и односа према српским националним вредностима, као што је била акција Српског удружења Ћирилица, преименује и злоупотреби у политикантске сврхе, добијате причу о латиничарима који се баве ћирилицом.

 

Поводом дана Светих Петра и Павла уприличило је Српско удружење Ћирилица из Београда у улици Војводе Степе програм враћања ћирилице у тај део Београда. Замисао је остварена осликаним трамвајем на платну дугом 8 метара, названим симболично „Трамвај звани ћирилица“ . И када је средином прошлог века стигао трамвај на Вождовац, ћирилицом су биле исписане табле продавница, магаза, кафана и радњи на његовој траси. У нади да ће се, повратком трамваја након реновирања улице и шина, вратити и ћирилица у улицу Војводе Степе и као некада потврдити припадност традицији својих предака, спроведена је и акција постављањем трамваја од платна који позива на чување ћирилице.

Ипак, да је данас све исполитизовано показале су и ваше дневне новине.

Пишући латинично и политикантски о нашем трамвају који смо поставили како би подсетили народ на његово угрожено писмо, а не ради наводног протеста и странчарења зарад јефтиних дневно-политичких поена како сте навели, направили сте штету нашем удружењу и приказали нас супротно нашим програмским циљевима. Уосталом, апсурдно је да новине исписане латиницом коментаришу збивања Удружења Ћирилица. Тиме сте доказали да је латиничарским штампаним медијима до ћирилице стало када је потребно да је злоупотребе, јер би иначе показали минимум поштовања према темељном националном симболу.

У то име захтевамо од „Блица“ да демантује вест о протесту којег није било, јер би протест требало организовати прво испред ваше редакције која не познаје ни ћирилицу ни традицију српског народа.

 

 

за Српско удружење „Ћирилица“ Београд

Љубинко Стојановић,председавајући скупштине