Потомци 102 жртве, ЦРНЕ ВЕЛИКЕ СРЕДЕ-Ново Село 1943 стрељаних на Јајинцима посетили су други пут, ове године, своје свето место, овог пута присуством државној Комеморацији, која је одржана у недељу 7.октобра 2018.године. Међу представницима Владе, Амбасадора, Дипломатског кора, Војске Републике Србије и потомака страдалих нашло се и тридесетак Новоселаца који су једини пустили сузу над хумкама својих предака и тако дали прави значај овом скупу који пре свега треба да подсети на "крвава" фашистичка, усташка и дела домаћих издајника.

Са места где је према разним изворима страдало преко 80.000 хиљада невиних цивила из логора на Бањици и Старог сајмишта на тај ЦРНИ период историје подсетили су председница Владе Ана Брнабић и Момчило Чекић преживели Јасеновачки логораш и почасни председник Удружења логораша Јасеновац упозоравајући на повампирене усташке и друге снаге које измећу осталог желе и да прекроје историју.

Новоселцима су се придружили и њихови гости, пријатељи из Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда и Клубом Генерала и Адмирала које су предводили генерали Шљиванчанин и Чађеновић са породицама. У Храму Кирила и Методија на Јајинцима присуствовало се Литургији а на хумке стрељаних положено је цвеће и венац који су име организатора УГ "Новоселац" и потомака положили најстаријае сироче Здравка Јанковић, међу 250.сирочади ЦРНЕ ВЕЛИКЕ СРЕДЕ, Жарко Марковић председник Удружења и најмлађа Марија Сарамандић праунука невино страдалог Марка Сарамандића. Уз откривање спомен обележја Руском војнику - Црвеноармејцу и обележавање 75.година од ЦРНЕ ВЕЛИКЕ СРЕДЕ ова активност УГ "Новоселац" је испуњење преузете "обавезе" према потомцима жртава свих ратова у неговању и чувању традиције сећања и подсећања.

Марко Сарамандић