КУКУЈЕВЦИ - Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ обележило је литургијом у цркви Славу Светог Ћирила и Методија у месту Кукујевци, са ђацима основне школе „Бранко Радичевић“ из Шида, одељење Кукујевци.

Српска православна црква и верници данас славе успомену на Ћирила и Методија, који су заслужни за ширење писмености међу словенским народима.

цирилица, деца, кукујевци, сид
Извор: РТВ

Ученици основне школе “Бранко Радичевић“ у Кукујевцима литургијом у цркви Успење Пресвете Богородице, отпочели су славу Светог Ћирила и Методија где су се и причестили.

Одмах затим у основној школи наставили су прославу, где су ученици беседили, читали своје радове, певали, рецитовали у част Добрице Ерића као заточника ћирилице, као и у част Ћирила и Методија, обележили су дан словенске писмености.

15 година како постоји удржење за очување ћирилице и од тада се боре опстанак исте као и враћања у употребу код Срба.

Ћирилица је десет вековно прво и једино српско писмо којим је написано све вредно у српској култури и писмености, уз веру и језик ћирилица је трећи студ националног идентитета српског народа додаје наш саговорник.

Овом приликом Миодраг Којић изјавио је „Ако желимо да ћирилица не изумре треба да подсетимо народ, омладину да је најједноставије на телефону или рачунару само једним кликом и користићемо писмо Светога Саве“.