Представа ВРЕМЕ ЧАСТИ И ПОНОСА хронолошки прати развој великог ратног и личног пријатељства двојце горостаса српске историје, Војводе Живојина Мишића и Војводе Степе Степановића. Поникли са исте класе војне академије,своје другарство кроз најтежа животна искушења, претворили су у велико лично пријатељство које је трајало,до самог краја њиховог живота!

 

Представа прати историске догађаје од атентата у Сарајеву, преко битака на Церу и Колубари,Голготе народа и војске током повлачења преко Албаније, све до пробоја солунског фронта, ослобођења поробљене Отаџбине и стварања прве Југославије.

Историске личности и ратне догађаје нису увек процењивали исто, али им је љубав према народу и Србији ,као и лични интегритет увек био исти!

(одломак из текста представе:)

,, Наврхуни о се читав један век у коме су Србија и њена војска, јединственим примером жртвовања у историји ратова за свој физички опстанак, обележили трајним памћењем једно време , у коме се нису разликовали официр и посилни , у истом рову за спас Србије и избављење њеног народа. То време незаборава, у коме је реч била тврђа од закона; песма као одбрана и заштита , а суза једини лек и храна; време, у коме је поданик делио последње парче хладне и скамењене проје са својим краљем; време, у коме је опанак прегазио чизму, а шајкача надвисила шлем; време зиме и глади у коме нам је једини огрев била вера у бога, а нада , једини залогај да се преживи и дочека слобода. ,,

У представи ВРЕМЕ ЧАСТИ И ПОНОСА играју глумци Народног Позоришта из Београда, Бошко Пулетић као Војвода Живојин Мишић и Лепомир Ивковић као Војвода Степа Степановић!

У улози Наратора појављује се аутор ове представе Мића Живојиновић.