Из сопственог искуства знам да је у готово свим деловима Новог Сада, у киосцима и продавницама, веома тешко, а понекад и немогуће , купити Вечерње новости, Политику, а понекад и новосадски Дневник.

 

Ако сте упорни у тражењу својих новина у овом случају Вечерњих новости, продавац ће их извадити испод пулта, али најчешћи одговор је да су продате, иако је тек 10'оо часова пре подне. Разлог за рани нестанак са продајних места ваших вољених новина Вечерњих новости, Политике или Дневника, како продавци кажу, је мали број примерака који им се шаље, истовремено на киосцима на видним местима истакнуте су новине (по неколико десетина примерака) штампане хрватском латиницом и читаоцима су доступне у свако доба дана, па и у касним вечерњим часовима. Међутим, онима који су слабијег карактера као и због избегавања и свакодневног малтретирања, читаоци су присиљени да пређу на куповину тих „преосталих“ новина. Тако се губе читаоци на српском језику.

Није ми јасан овај дискриминаторски став према ова три листа преостала на српској ћирилици. Није могуће да су све остале новине (да им не наводим имена) квалитетније и траженије од Вечерењих новости, Политике и Дневника.

Разлог би могао бити следећи: наведени листови од свог постанка излазе на српској ћирилици, а некоме то, можда, неодговара. По мени је ово, између осталог још један пример перфидног потискивања – забране српске ћирилице.

 

Нови Сад, 18. новембар 2015.

Петар Јаћимовић

Српско удружење „Ћирилица“ Београд

Повереништво „Српска Атина“ Нови Сад