На састанку у Беранама којем су присуствовали представници коалиције Удружења Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине коју чине: Бранислав Оташевић,повјереник Српског удружења ''Ћирилица'' за Плав и предсједник Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, Живко Бјелановић,предсједник Српског историјско-културно друштво „Никола Васојевић“ из Берана, Миличко Трифуновић, предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918. и њихових потомака и поштовалаца из Берана, Давид Лалић, повјереник Српског удружења ''Ћирилица'' за Андријевицу, Крсто Зоговић, предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918. и њихових потомака и поштовалаца из Мурине Горан Киковић, повјереник Српског удружења ''Ћирилица'' за Беране и главни и одговорни уредник „Глас Холмије“, часописа за историју књижевност и културу из Берана, који излази на Српском језику и ћириличном писму..

На састанку у Беранама којем су присуствовали представници коалиције Удружења Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине коју чине: Бранислав Оташевић,повјереник Српског удружења ''Ћирилица'' за Плав и предсједник Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању  из Андријевице, Живко Бјелановић,предсједник Српског историјско-културно друштво „Никола Васојевић“ из Берана, Миличко Трифуновић, предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918. и њихових потомака и поштовалаца из Берана, Давид Лалић, повјереник Српског удружења ''Ћирилица'' за Андријевицу, Крсто Зоговић, предсједник  Удружења ратних добровољаца 1912-1918. и њихових потомака и поштовалаца из Мурине Горан Киковић, повјереник Српског удружења ''Ћирилица'' за Беране и главни и одговорни уредник  „Глас Холмије“, часописа за историју књижевност и културу из Берана, који излази на Српском језику и ћириличном писму..

 

У  саопштењу издатом са састанка се наводи да је циљ  прогона ћирилице из школа односно из дневника и уџбеника наставак  прогона Срба и српског језика наставља и даље“, уз констатацију да је на сцени „брутална асимилација српског народа у Црној Гори“.

„Полазећи од историјске чињенице да су Срби конститутивни народ, а српски језик аутохтони језик и духовна одредница историјско и научно утемељена у Црној Гори“ учесници састанка дижу глас над, како стоји,„насиљем државе и мањинске језичке популације“ над убједљивом већином коју чине званична пописна групација говорника српског језика у Црној Гори.

Систематски се прогони све што је Српско „Једностраном и дискриминаторском одлуком режим избацује српски језик из наставног програма, преводећи га у матерњи језик, касније у црногорски језик и књижевност. Из Устава Црне Горе бришу српски језик као службени намећући као службени језик мањине – црногорски“.

„Насиље режима и језичка дискриминација највише погађа нашу дјецу и ученике српске језичке заједнице, јер им се намећу уџбеници који нијесу адекватни за њих, писани су латиницом, а осим специфичности црногорских слова, има и недостатке у квалитету нових текстова од писаца који су незаслужено и насилно наметнути и утичу на деградацију образовања, док је завршни ударац извршен ових дана када су и дневници подијељени просветним радницима искључиво на ћирилици“, стоји написано у саопштењу.

Осим језичке, на састанку се  констатовала и свеопшту дискриминацију према Србима у Црној Гори, укључујући право на равноправни статус приликом запошљавања:

Веома битна дискриминација јесте по основу остваривања права на рад, гдје су грађанима српске националне и језичке заједнице ускраћена права на рад у државним органима и јавним предузећима, у којима се се проценат запослених српске националности креће од 0,1 % (полиција, државна безбједност) до максималних 8%, што доводи до асимилације, јер да би сачували своја радна мјеста и обезбиједили опстанак породице  мијењају свој национални и језички идентитет“, наводи се у саопштењу.

Зато тражимо да се „Вратити српском језику у Црној Гори статус службеног језика и уврстити га у устав Црне Горе. Да се заустави насиље мањине над већином и насилно наметање уџбеникâ за црногорски језик. Да наставни програм из Српског језика и историје обухвата историјске и културне вриједности српског народа, са свим признатим српским писцима, што утиче на квалитет образовања“, каже се у саопштењу. На крају због кршења и овако накарадног устава Црне Горе, гдје је ћирилично и латинично писмо равноправно тражимо да министар просвете Црне Горе Предраг Бошковић поднесе неопозиву оставку на своју функцију а да се неправда нанесена Српском народу исправи тако што ће се ћирилица равноправно третирати са латиницом.-стоји на крају саопштења којег су потписали представници коалиције удружења Српске народне одбране Васојевића и Лимске