У осми дан по васкрсењу твоме, Господе,
јавио си се ученицима својим тамо где су били сабрани,
Поздравио си их (радосним поздравом): Мир вам!
Неверноме ученику показао си руке и пречисто ребро,
а он је поверовао и исповедио Те: Господ мој и Бог мој, слава Теби!
(Стихира на вечерњу Недеље Томине)

 

Христос се, на дан свога васкрсења, јавио најпре женама мироносицама, а потом и својим апостолима. После осам дана, при поновном јављању, био је и Тома, који је кроз своје неверовање, најречитије потврдио истинитост Христовог васкрсења.

Како је било тада, тако је било кроз целу историју, а тако ће бити и у будуће. У једном моменту Христос ће покуцати и на врата нашег срца. Можда ће то бити на јави, можда у сну, можда на начин на који наше сазнање неће моћи да се одупре, јер ће нам отворено рећи: „Зашто се збуњујете и зашто такве мисли улазе у срца ваша? Погледајте руке и ноге моје, уверите се да сам то Ја, додирните ме и уверите се...“

У ствари, Христос је увек са нама. То је, не само онај лик који нас посматра са иконе, не само Његов глас који слушамо из Светог писма, то је стварно Он. Њега су пре двадесет векова распели, но и сада су Његове ране на рукама и ногама свеже, и сада тече Његова крв из прободеног ребра. Ране су видљиве у рушевинaма храмова подигнутих у Његову част у Сирији, Ираку и Египту, у Украјини, на Косову и Метохији, у мученичкој смрти хришћана у Либији, прогону и у другим исламистичким земљама, у великим искушењима наше помесне Цркве овог Часног поста... Терор над верујућим хришћанима су Његове нове ране. Мучеништво за Христа достиже у наше време размере прогона хришћана у првим вековима. Тада је хришћане прогонила моћна Римска империја, а данас њихову крв траже такође савремене моћне империје. Један високи званичник америчке политике недавно је изјавио: 'Где Америка дејствује, ту хришћанство не расте', алудирајући на савремене прогоне хришћана, од стране екстремних исламиста, а које је створила, уствари, та иста империјална политика.

Али, Он је жив! Он је својом смрћу победио смрт. Он је васкрсао из мртвих! Васкрсење Христово је смисао, основа и нашег живота. И ми треба да живимо ради васкрсења Христовог и нашег, а не да успављујемо своју савест и да се плашимо. Напротив, ми морамо свим својим способностима и енергично да проповедамо о васкрсењу, сваки према својим могућностима. Једни речима, други добрим делима, трећи нека се жалосте због оних који не знају за васкрсење Христово – све ће то бити једна снажна проповед о васкрсењу.

Христос је васкрсао! То није привиђење, није мит, то је стварност, то је живот, без тога је све обесмишљено. Послушајте Светог Апостола: Ако Христос није устао, онда је празна проповед наша, па празна и вера ваша... Но заиста је Христос устао из мртвих... (I Кор. 15, 14, 20). Нужно је зато пробудити своју веру. Ми не долазимо у храм, на Свету литургију, да би тамо само стајали, слушали црквено појање и проповед свештеника, већ да би, кроз Свето пичешће, задобили благодат ради васкрсења наших душа, ради борбе са злом овога света. А ми се често плашимо, заклањамо се, скривамо се иза своје савести. Нема ничег тајног, што неће постати јавно. Све ће се открити. Васкрсење Христово ће раскрити наше душе. Сада је Христос – Спаситељ, али Он ће бити и - Судија.

Погледајмо око себе! Као да се ништа добро не дешава, као да су сва врата за Бога закључана. То је само обмана! Христос, Који је за сва зла овога света разапет, Он је ту. Он је васкрсао из мртвих и нас зове к васкрсењу. Он улази и кроз врата наших срца и говори: „Мир вам!“ Овај Христов значи: да вас не збуњује никаква безбожничка пропаганда, не плашите се било којих непријатеља, не дозвољавајте да душе ваше надвладава било какав грех. Нека вас не збуњују и оптерећују свакодневне прелести, обмане овога света.

Наступиће моменат, када више ништа неће бити потребно, осим жеље и вере у своје васкрсење. У томе је, уствари, прави живот, у томе је смисао и свака срећа.

Са овим жељама, и чврстој вери у Васкрслога, моје драге пријатеље, поздрављам радосним и победним поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

прота Душан, са протиницом Катицом