Кад једна мала организација има велике људе онда престаје да буде мала и постаје и препознатљива и утицајна сходно значају и учинку својих чланова и пријатеља. Када добије за свог члана и саборца такву новинарску легенду, образованог а родољубивог Србина, онда и Удружење Ћирилица добија снагу и неопходну енергију.

Тако смо доживели привилегију да нам се придружи наш Зоки – Зоран Петровић Пироћанац. Увек ту, скроман, тих, ненаметљив али утемељен, сведочећи своје трајно и поуздано опредељење Србији, љубав према роду и сталну бригу за његов опстанак

Изненадним губитком, одласком са животне сцене Зорана Пироћанца, покушавамо да схватимо значај и величину речи којима је оставио неизбрисив траг и сведочанство времена у коме се кретао.

Током своје богате професионалне каријере радио је као новинар, био ратни извештач, бавио се геополитиком, аутор је политичких и документарних емисија, репортажа, разговарао је са многим светским политичким и јавним личностима јавне, научне и културне сцене. Магистрирао је и докторирао на Школи високих студија друштвених наука у Паризу, извештавао из великог броја земаља и бавио се регионалном геополитиком, геостратегијом и политикологијом.

Аутор је више књига, од којих су „Вашингтерна и Срби“ и „Хоћеш ли и даље да будеш Србин“ крунски докази неправедног односа према Србији и Србима. Вашингтерна је слична Коминтерни по начину организовања и деловања, а Србија мала и незаштићена у налету силника. Још 1996. године заступа идеју да Србија треба да прогласи самосталност и затражи чланство у УН. Веома оштро и прецизно критикује западне силе, нарочито Америку, истичући да грамзивост, обезљуђеност и лудило америчке политичке класе има елементе нацизма и да је спољна политика Америке сервис трагача за туђе ресурсе широм планете.

Зоран Петровић као одличан познавалац прилика у нашој земљи и региону врло прецизно је описивао прилике и односе који су нас задесили. Његове анализе залазе у саму суштину проблема на нашим просторима, одређујући факторе који су утицали на развој догађаја. Јасно се изјашњавао о ништавности свих договора и потеза везаних за Косово и Метохију.

.

Зоран Петровић Пироћанац је имао храбрости и одважности да о свему говори отворено, аргументовано, ослобођен сваке стеге и комплекса, којима су обузети само недовршени људи. То сведочи и чињеница да је, иако Београђанин, изненадио све и изабрао надимак Пироћанац.

У срцима ћириличара, као и свих правдољубих људи остаће наш Зоки и вечити спомен на његову искрену посвећеност и бригу за судбину свог народа и очување српских националних вредности и симбола.

А нама који остајемо на овоземаљској позорници, у аманет, да упркос свему и даље будемо – Срби.

 

Управни одбор

Српског удружења Ћирилица