Поводом срамне одлуке Уставног суда БиХ којом се укида прослављање Дана Републике Српске деветог јануара, Сабрање родољубивих покрета и удружења издаје следеће саопштење:

 

 Ми, родољубиви Срби, окупљени око заједничке љубави према својој дјеци, према Републици Српској и идентитетским вриједностима српског народа не прихватамо и одбацујемо ову одлуку НЕуставног суда БиХ. За нас ће 09. јануар, када прослављамо и, првог за Христа пострадалог, Светог Архиђакона Стефана, увијек бити Дан Републике Српске и њена Крсна слава.

Дајемо пуну подршку Декларацији Народне скупштине РС и поздрављамо јединство посланика свих српских политичких партија у њиховом ставу о заштити интереса Републике Српске и живота свих њених грађана.

Охрабрује нас јучерашњи сусрет најзначајнијих представника српских политичких странака као и српских представника у извршној и законодавној власти Републике Српске и БиХ и њихова чврста воља да се одбаце одлуке НЕуставног суда БиХ.

У оваквом начину дјеловања и усвојеним ставовима, сада и у будуће, имаће нашу безрезервну подршку.

Они који не поштују српски народ и наше жртве,Републику Српску, наше празнике и хероје, којима смета наша химна и грб, наша Слава и наша вјера, неће се зауставити на овој одлуци.

Хоћемо ли чекати да нам сутра забране и име - Република Српска? Српски језик преименују у босански, забране ћирилицу...?

Будемо ли остали слијепи и глуви, будимо спремни да нас такве одведу у провалију у којој су завршили многи народи, из које нема повратка на свјетску историјску сцену.

Позивамо породице погинулих бораца, ратне војне инвалиде, борце ВРС, институције, установе, политичке партије, невладине организације и све родољубе да стану у јединствен фронт заштите и очувања наше отаџбине Републике Српске и темељних вриједности српског народа.

Не прихватамо одлуку НЕуставног Суда БиХ и позивамо све слободне, правдољубиве и здравомислеће људе да је не прихвате!

Славићемо Дан Републике Српске и њену Крсну славу Светог Архиђакона Стефана док постоји име Србиново.