Миљан Глишић

Сведочење како је настала актуелна употреба синтагме „Српски свет“

Почетком 2016. године, на Радију „Снага народа“, првом интернет радију уживо на Балкану, у емисији „Гнев Србије“, гостовао је Небојша Остојић звани Балша и у контексту разговора о идентитету српског народа, жртви и вредностима које су вековно наслеђе, као и о вертикали коју сви осећамо, рекао је да Српство није државност, граница или национално питање, већ да је то читав Свет вредности, са својим посебностима.

Како сам, као главни уредник радија, из режије пратио емисију, у секунди сам схватио снагу детерминисања идеје, која се кратко формулише као "Српски свет". Када је Остојић изашао из студија, одмах сам му пришао и наставили смо разговор који је дуго трајао са намером да поклонимо дужну пажњу ширењу ове важне идеје.

Године су пролазиле и 2020. убрзо након почетка Литија у Црној Гори, у Београд долази Гојко Раичевић заједнички Остојићев и мој пријатељ , са намером да покрене рад националне телевизије ИН4С. Мени је понудио место директора и уредника у телевизији и током месеци првог таласа короне, када је била општа забрана кретања и рада, Гојко и ја смо припремали програм и техничку инфраструктуру телевизије.

Као питање ударног дела програма требало је решити форму, садржај и наслов главне емисије, око које ће се дефинисати идеје за остале програмске садржаје. Остојић је често био присутан приликом наших разговора о програму. Ја сам инсистирао да се ударна емисија зове „Српски свет“ и да треба да је води Вељко Чупић, као аутор који ће најбоље разумети и представљати идеју. Остојић је свесрдно подржао мој предлог са чиме се Раичевић одмах сложио. Ова емисија и садржај којим се из дана у дан промовисала идеја Српског света а која је кренула са емитовањем на Видовдан 2020. тако што смо предложили да прву у серијалу премијерно отворе и промовишу Александар Протић као водитељ и познати интелектуалци — Матија Бећковић, Чедомир Антић, Александар Раковић и Дејан Мировић — којима је био забрањен улазак у Црну Гору 2018, па ће то бити прави начин да се ауторски серијал Вељка Чупића представи и најави.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је одмах препознао снагу ове поруке и телевизије, која му озбиљно снагом аргумената и истине нарушава опстанак режима у Црној Гори, па када је видео да је враг однео шалу, у свом првом великом јавном интервјуу који је дао поводом догађања у Црној гори, оштро је оптужио Србе, СПЦ и власти у Београду, како је наводно на помолу нова српска хегемонистичка идеја Велике Србије, која се транспоновала у мекши еуфемизам Српски свет. На овај начин је у ствари лично Ђукановић промовисао синтагму, коју сви данас користе у разне сврхе, углавном неразумевајући суштину израза. „Српски свет“ се, дакле, односи на Свет вредности једног народа, са његовим посебностима. Појава је универзална а (гео)политичке околности пролазне.

(Аутор је телевизијски и филмски редитељ и продуцент, а студирао је паралелно етнологију и културну антропологију)