Српско удружење Ћирилица из Београда је поводом славе црквене општине Бели Поток, Свете Марије Магдалине организовало  културно-уметнички програм у порти цркве у Белом Потоку, подно планине Авале и древног града Жрнова у срцу Шумадије.Као што су некада наши преци знали да се саборовањем окупе око своје Православне цркве, тако су и мештани Белог Потока испунили порту своје сеоске цркве, у којој је и спомен плоча великог јунака Васе Чарапића и још стотину палих витезова за слободу Србије.

 

Као што је говорио деспот Стефан Лазаревић, плетемо своју националну песму сходно нашим моћима и чувамо дух Немањића и носимо Косовски завет упркос тешком времену које притиска српски народ и српске земље.

У програму су учествовали: песник Веселин Џелетовић, књижевник Маја Недељковић, мелод српски Љуба Манасијевић, гуслар Милорад Шаровић, а својим девојачким гласом су присутне обрадовале Катарина Милић из Рипња и Ксенија, Катарина и Ана из црквеног хора. Помоћ у озвучењу и осталим техничким детаљима су пуног срца остварили момци из Покрета Двери са општине Вождовац.

До следећег саборовања подно Авале у Белом Потоку 2015. године, свима се најтоплије захваљујемо испред УО Ћирилице

Милорад Ђошић

Миодраг Којић