Поштовани пријатељи,

Дана 11. фебруара у 19.00 часова у Српском културном центру у Београду у Скерлићевој 12 гостоваће проф. др.Душан-Владислав Пажђерски, који живи и раду у Гдањску (Пољска).

Душан-Владислав Пажђерски (рођен 21. марта 1967. у Зеници) је српски славистакашубистауредниклексикограф, преводилаци популаризатор српске и кашупске културе.

Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду 1992. Магистарски рад (пољски докторат) Пољско-српскохрватска – српскохрватско-пољска лексикографија је одбранио на Универзитету Адама Мицкјевича у Познању. Тренутно пише докторат (пољску хабилитацију) на тему српско-кашупских лексичких паралелизама.

Радио је у новосадском Радио 100, Издавачком предузећу Матице српске и Универзитету Адама Мицкјевича у Познању, а сада предаје (као научни сарадник, пољски адјункт) српски језик на Универзитету у Гдањску.

Члан је Матице српске, Савета за кашупски језик и координатор Комисије за стандардизацију кашупског језика у Гдањску.

Добитник је годишње награде за допринос ширењу и неговању кашупске културе – Медаља Столема – за 2006. годину.

Објавио је више стотина краћих превода у часописима ВенацКрововиСвескеСвети ДунавПољаДневник, најзначајнијих пољских писаца, као и неколико књига (Лешека Колаковског и Јана Парандовског).

Оснивач је и управник „Пројекта Растко – Кашуби (Електронске библиотеке кашупске културе)“ која је регионално средиште културне мреже „Пројекта Растко“ за северну Пољску. Уредник рубрике посвећене светској књижевности у пољском часопису Кореспонденција с оцем.

 

Тема вечери су Кашуби, остатак средњовековног народа Поморјана који су давно населили област Померанију. 

Гости вечери су велики пријатељи нашег удружења:

1. проф. др. Миодраг Миша Милановић и 

2. Бранко Станковић, новинар РТС

 

Домаћин вечери пуковник авијације у пензији Милорад Ђошић-пилот