Поштовани пријатељи,

Дана 16. Марта 2017. године у 19,00 часова у Српском културном центру у Скерлићевој 12 у Београду биће изведена монодрама „Чучук Стана“ у извођењу глумице Мирјане Ђурђевић.
Цена улазнице је 250динара, а куповином исте помажете поново извођење представе као и наше удружење.
Све информације на телефон 0637716708.

Ваша Ћирилица

Ауторски тим представе Чучук Стана:
Текст: Рајко Ђурђевић,
Режија: Цисана Мурусидзе
Костим: Верица Ракочевић
Плакат иконописац: Милан Цвјетићанин
Музика: Светлана Стевић
Дизајн звука: Влада Петричевић
Чучук Станa: Мира Ђурђевић
Глас монаха: Андреј Шепетковски

Сиже представе

Монодрама "Чучук Стана" представља живот српске и грчке хероине Чучук Стане жене Хајдук Вељка и грчког капетана Јоргакиса Олимпиуса, рођене крајем 18. века у селу Сиколе близу Неготина,а сахрањене подно Олимпа у Грчкој.Реалистичним начином игре и сценским приказом,испричана је прича о драматичном животу ове ванвременске жене хајдучице и војвоткиње, мајке и супруге, која је управо својом личношћу,необузданим темпераментоми карактером са својих непуних 18. година,почела да утиче на ратне и политичке догађаје пресудне на историју Србије и Грчке.Након премијере у Мадленијануму 2014. године,представа је одиграна на многим сценама културних центара Србије, на Данима српске културе у Паризу 20014.год. на Данима Филипа Вишњића у Шиду 2014.год. у Луксембургу 2015.год. на редовном репертоару сцене "Култ"у Београду,на Фестивалу монодраме у Земуну 2015.год. као и на свечаној манифестацији у Вишеграду 2016.године.

Представа обилује мноштвом непознатих историјских детаља,које нису садржај историјских читанки,па је стога веома едукативног садржаја погодна чак и за узраст од 10 год. гимназијалце и академске грађане као и за љубитеље овакве тематике.Описујући 4 кључне битке вођене за ослобођење Србије од Турака почетком 20.века,као и многе знамените личности тог периода, монодрама прати и фаталну љубавну причу између два јунака Стане и Вељка,затим њен живот у Грчкој након његове погибије,све до њеног биолошког краја у тој земљи, као и велику улогу руске војске у борби Србије против Турске!

​Критика монодраме у листу "ПЕЧАТ" - 14.2.2014. коју је написао нас уважени театролог и професор Рашко.В. Јовановић.

НАПОМЕНА: Приликом штампања овог текста у "Печату" дошло је до погрешног навођења имена писца монодраме,као и датума премијере.Уместо наведеног "аутора текста" господина Антонија Ђурица,писац монодраме је РАЈКО ЂУРЂЕВИЋ,а премијера је изведена 24.1.2014. године. у "Мадлениануму".

​Изглед плаката монодраме "Чучук Стана" - репродукција уметницке слике

(уље на платну,50џ60цм.), рад иконописца Милана Цвјетићанина

Вечерње новости 21.јануар 2015. Године

Чучук Стана у Паризу