СРПСКО УДРУЖЕЊЕ ''ЋИРИЛИЦА'' БЕОГРАД

 ОРГАНИЗУЈЕ ПРОМОЦИЈУ  ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

 

 Часописа за књижевност,  историју и културу, који излази на српском језику и ћириличном писму од јуна мјесеца 2012 године, чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво „Никола Васојевић“, Беране, доживио је и свој 27 примјерак. Његов Главни и одговорни уредник Горан Киковић, историчар и хроничар Васојевића.

О часопису ће говорити:

-          Горан Киковић, главни и одговорни уредник ''Глас Холмије''

-          Бранислав Оташевић,предсједник издавачког свајета ''Глас Холмије''

-          Генерал др Лука Кастратовић, предсједник удружења Васојевића

-          Миодраг Којић, потпредсједник Српског удружења ''Ћирилица''

        Промоција ће се одржати 9. јануара 2016. Са почетком у 15. сати у просторијама СКЦ

 

ДРУГИ О НАМА

УЧИНКУ ЧАСОПИСА ГЛАС ХОЛМИЈЕ НАКОН ЊЕГОВОГ 27 БРОЈА

ЧУВАР СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЦЕ

 

Часопис за књижевност,  историју и културу  „Глас Холмије“, који излази на српском језику и ћириличном писму од јуна мјесеца 2012 године, чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво „Никола Васојевић“, Беране, доживио је и свој 27 примјерак. Његов Главни и одговорни уредник Горан Киковић, историчар и хроничар, резимирајући вријеме и учинак овог часописа, истакао је да је циљ његовог оснивања постигнут, што потврђују и многи познаваоци писане ријечии. 

-У временима поремећеног система вриједности, кад носиоци новог глобалног поретка настоје да  потисну традиционалне културне и историјске вриједности и умјесто њих на видно мјесто истакну нешто што нема додирних тачака са урођеном духовном  снагом и традиционалном културном и научном баштином српског народа, група скромних и вриједних ентузијаста, окупљена око Српског историјско-културног друштва „Никола Васојевић“ одлучила је да покрене часопис „Глас Холмије“, како би дала допринос очувању свега напредног, по чему смо се кроз вјекове препознавали у цивилизованом свијету. Од оснивања часописа изашло је 27 бројева, чијим посредтвом су наши бројни читаоци ширег региона обогаћени историјатом Васојевића и осталим дешавањима тог и околног простора. Познато је да се некада област око „свете“ васојевићке планине Ком, гдје живи највеће српско племе,  називала Холмија, што нас је и опредијелило да наш часопис штампамо под тим именом –подсјетио је Киковић.

Учинили су то, каже, убијеђени да је управо Ком, тај див међу планинама, давао горштачку и интелектуалну снагу српском народу овога краја, потребну да би се опстало на овим просторима и одољело бројним ударима различитих завојевача, који су настојали да поробе поносно Васово племе и избришу га са мапе живих. Тим прије, јер је Холмији као држави, односно кнежевини ударио темеље и један од најобразованијих Васојевића кнез Никола Милошевић Васојевић, познат као Никола Конзул, кога је 30. маја 1844. године насилна смрт претекла да своју замисао спроведе у дјело.

-Настојимо да се између корица овог часописа нађе све оно што завређује пажњу са жељом да, између осталог, као будни хроничари свога времена, одбранимо српски језик и ћирилично писмо, које је вјековима постојало на „светим водама“ Лима.  Зато нам је важно шта мисле уважени читаоци које увијек позивамо на сарадњу, јер су они подржали наш подухват, како би заједнички одговорили постављеном задатку. Њихов суд и сугестије су нам главне одреднице, јер „глас народа је Божји глас“, кога треба уважавати, онако како су Васојевићи уважавали и у својим срцима носили аманет прадједовски, јер само у њему станује нада за неко боље сјутра. На путу до тог бољитка потребна су нам оштра пера и пуно духовног мастила, које ће оставити трајни запис, јачи од огња и мача, који виси над нашим главама. Увјерени да је Бог Васојевићима и у овим тешким  вренемимa тако нешто и подарио нудимо читаоцима „Глас Холмије“ или боље речено „Глас истине“, у нади да завријеђује пажњу и интересовање и шире читалачке публике –казао је Киковић.

Предсједник Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору са сједиштем у Андријевици Бранислав Оташевић, часопис „Глас Холмије“ доживљава као нешто веома значајно за културни живот на овим просторима.

-Надам се да је овај часопис својом садржином изазвао пажњу и пронашао пут до читаоца. Уједно одајем захвалност људима који су у овим кризним временима смогли снаге да уђу у ову причу, која са собом носи велико одрицање  и одређене ризике. Вјерујући у ону Његошеву да “Прегаоцу бог даје махове“, желим да „Глас Холмије“ доживи бројна издања на задовољство свих оних који су жељни духовне хране и свеукупног историјског надахнућа –истакао је Оташевић. 

 И проф. др Ранко Симоновић, универзитетски професор, истиче да са значајном знатижељом ишчекује свако наредно издање „Гласа Холмије“, јер га доживљава као веома квалитетан сервис који презентује богату, културну и духовну заоставштину овога поднебља.

-Бројна поглавља, која обрађују нашу прошлост, заслужне личности и догађаје, потом бројни интервјуи са знаменитим личностима, афирмисање младих стваралаца, праћење савремених културних и духовних дешавања чине овај часопис све више интересантним не само лаичкој и широј јавности, него све више и људима разних струка. Веома цијеним ентузијазам и снагу оснивача овог часописа да у овим тешким временима успијева у настојању да отргне од заборава традиционалне, духовне, културне и историјске вриједности завичаја –казао је Симоновић. 

Главни и одговорни уредник часописа „Слово“ из Никшића Веселин Матовић казао је да је Глас Холмије озбиљно гласило у служби очувања српског културног, духовног, историјског и националног идентитета на овим просторима, које чува од заборава наше културно насљеђе, ради за будућност васколиког српског народа, и такво треба и да остане. 

Позната  глумица Вјера Мујовић, која води поријекло из Васојевића, истиче да јој се допада што се овим часописом чува традиција и историја овог краја,  а с друге стране, што се иде у корак с временом и озбиљним истраживачким текстовима одолијева површности и буди радозналост читалаца да и они прошире своја знања.

Пјесник Вулко Шћекић, поручује да часопис јесте и треба да буде -запис за будућност, хронолошка биљешка за будућа покољења -свих тренутака, шта се све са српским народом радило и шта је све српском народу рађено, јер је медијски зид, кроз који Срби покушавају да лансирају истину о себи, за сада  и даље  тешко пробојан.                                                                                                                                                                           

                                                 Новак Вујачић, новинар дневног листа ''ДАН''

        Објављено у дневном листу ''ДАН'', 27. Децембар 2015. Године на страни 22.

 

Своје прилоге о нама су објавили и дневни лист ''Вечерње новости'' из Београда, као и портал ''ИН4С'' из Подгорице