ГНУ/Линукс оперативни систем на српском језику

петак 09.мај 2014

Сербиан ГНУ/Линукс је оперативни систем на српском језику који долази са комплетом програма предвиђеним за општу употребу. Намењен је свим корисницима који желе да имају оперативни систем на српском језику. Намењен је и као избор за садашње кориснике власничких оперативних система. Такође, постоје и корисници који не умеју све сами да подесе и који су до сада користили дистрибуције које важе као више пријатељске за употребу. За основу је је коришћен Debian у својој стабилној верзији, са KDE графичким окружењем. За обликовање дистрибуције, поред Debian скадишта, за извор софтвера употребљене су Mozilla и Deb-multimedia ризнице, као и неколико независних пакета.

Сербиан долази подешен на ћириличну опцију, а кроз системске поставке може бити одабрана и латиница, као и ијекавица за обе варијанте. ИСО слика која је доступна за преузимање износи нешто изнад 1.2 ГБ, а на њој се поред уобичајених програма који долазе уз КДЕ графичко окружење, налазе и следеће апликације: 

  • Веб прегледачи Chromium и Iceweasel (ребрендирани Firefox)
  • LibreOffice канцеларијски пакет
  • Synaptic за управљање пакетима
  • Skype, KTorrent, Konversation ИРЦ клијент
  • Clementine као аудио, VLC и SMPlayer као видео плејери
  • Guvcview за камеру, Great Little Radio Player као интернет радио
  • Mobile Media Converter, за конверзију више различитих формата по систему drag and drop
  • Графички програми GIMP i Gwenview

За новајлије на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје мање од десет минута, а овде га можете видети у сликама. Доступан је и видео снимак са истим поступком. Инсталацију можете припремити нарезивањем преузете ИСО слике на ДВД медиј или уз помоћ УСВ-а, а преко алатке Unetbootin или dd командом: dd if=/путања/до/сербиан.iso of=/dev/sdX    (где је sdX ваш УСБ)
На почетку инсталационог процеса, одаберите српски језик, док ће тастатура остати на латиничном распореду. По инсталацији, Сербиран ће заузети нешто више од 4 ГБ, тако да би било пожељно да му приликом партиционисања, за удобан рад доделите 10 до 15 ГБ. Када вам се подигне тек инсталирани систем, баците поглед у фасциклу Документи, где је записано неколико савета. Као најважније, систем је подешен да се админ приступ добија домандом, нпр.: kdesu dolphin или kdesu systemsettings, а за ГТК апликације: gksu synaptic
Због одлуке да се у 64-битну Сербиан верзију не уграђују 32-битне апликације, у њој није инсталиран Skype. Можете га касније инсталирати по упутству са Debian Wiki странице. Из истог разлога,  у 64-битно издање уграђен је Curlew, који је намењен за конверзију мултимедијалних фајлова у више различитих формата.
Ако вам се догоди некакав проблем у раду, или недостатак драјвера, све савете и упутства које можете наћи на форумима, а који важе за садашњи стабилни Debian, слободно можете употребити да би побољшали Сербиан. Овде можете сазнати одговоре на још нека питања, а ако желите да помогнете у промоцији, доступни су и  банери за ту намену .

Доступан је за преузимање Сербиан намењен старијим рачунарима, са OpenBox управником прозора.