Некадашњи потпредседник Државне Думе, данас посланик у Државној Думи, Сергеј Бабурин запитао се на свом Твитер налогу: "Чију политику проводи "Сбербанка" у Србији?", а потом додао: "Српски закон обавезује писање на ћирилици. Европска унија - на латиници. Чија је "Сбербанка"?", додао је Бабурин.


О овој проблематици указује велики број удружења, покрета и грађана, јер се у Србији ћирилично писмо маргинализовало и веома ретко се могу видети натписи на ћириличном писму, иако је то званично писмо Србије.

Бабурин је истакао да такоће и "Гаспром" своје натписе истиче на латиници.
 
С друге стране у Русији и "Сбербанка", као и "Гаспром" рекламне натписе имају на ћириличном писму.

 

Српски пријатељи обратили су моју пажњу на недопустиво чудну политику „Сбербанке“ у Србији. Пословница тог руског финансијског дива налази се преко пута изложбеног центра.

Било је ту о чему да се замисли.

Српски закон (као и код нас руски) захтева да натписи, тим пре сви пословни текстови, буду на националном језику. ДРЖАВНА азбука у Србији је ЋИРИЛИЦА. У томе је најбитнија разлика од хрватског језика. ЕУ свугде инсистира на латиници.

„Сбербанка“, како се можете уверити, у раду користи латиницу.

Чију политику спроводи руска „Сбербанка“ у Србији? Узгред, на високоплаћене положаје у српској пословници „Сбербанке“ примљени су најодиознији српски политичари, са чијим именом народ повезује кризу српске привреде и прозападно усмерење власти.

Ово нису испразна питања. Од одговора ће умногоме зависити судбина руске спољне политике на Балкану. Па и у свету.

Шта се то дешава?

 

Посрбила Сава РосићИзвор: Бабурин: Чију политику проводи Сбербанка у Србији, српски закон обавезује писање на ћирилици?