Пише: Жарко ПЕЦИЋ -

Извор: Фонд Стратешке Културе

У политици је све као и у животу. Оно, кад си болестан и надаш се скором оздрављењу онда крене све по злу и тако до судњег дана.

Српску „војну неутралност“ захватио је велики канцер па уместо ка излечењу он се све више и више шири. Потписивањем неколико споразума са НАТО већ су нас довољно приближили овој организацији. Остало је само формално признање.

Таман помислих да је ту крај, кад оно нови удар на војну неутралност Србије. У Бриселу је потписана нота за приступ Војске Србије ЕУ борбеној групи „Хелброк“. Борбена група коју чине чланице ЕУ и оне које то треба да буду (Грчка, Бугарска, Кипар, Румунија, Украјина и Србија,) треба да делује као ударна песница „Заjедничкоj безбедносноj и одбрамбеноj политици EУ. Ко то прети ЕУ не стоји у објашњењу твораца ове борбене групе. (1*)

По опробаној методи уступака „мало по мало“, прво нота, па технички споразум, затим заједничка вежба и онда право напред „у бој“ где буде требало – на исток, јер одатле „ветар дува“. Е, сада да ли ће генерал Диковић да аванзује из улоге команданта одбране Шапца за главнокомандујућег овом борбеном групом, не знамо. За сада, по систему ротације, то место држи бугарски генерал.

Ради бољег разумевања, јавност треба да зна да је борбена група војна формација која се формира ради извршења одређеног задатка. Величина и састав борбене групе зависи од карактера задатка и циља који она треба да оствари (изврши). Дакле ЕУ жели да са „Хелброком“ оствари одређени задатак према потенцијалном непријатељу. Ко је тај непријатељ у овом тренутку, не треба много погађати – али зашто су у састав борбене групе ушле православне земље, е то је тема за размишљање.

Борбена група „Хелброк“ основана је 2006. године, а основале су је 4 државе: Грчка, Бугарска, Кипар и Румунија. Украјина је ушла у састав групе 2011. године. Сада им се придружила и Србија. Она је заправо мултинационална бригада са високим степеном борбене готовости. Интервидовског је карактера јер се састоји од копнених снага, морнарице и ваздухопловства. Оно што је занимљиво је да у свом саставу има јединице маринаца, борбене јединице, специјалну формацију за психолошко-војне и цивилне операције и јединице за логистичку подршку. За водећу земљу у борбеној групи одређена је Грчка.

Ова војна формација поседује капацитете за оперативно распоређивање у кратком року на велике удаљености изван Европске уније за спровођење широког спектра задатака. Дакле, ради се о веома озбиљној, добро организацијски постављеној и кадровски одабраној војној формацији која је опремљена савременим борбеним системима и опремом. (2*)

4

Прву војну вежбу ова борбена група извела је у Грчкој 2007. године. (3*)

Да се сада вратимо на почетак. Дакле „Хелброк“ чине православне земље сврстане у војну формацију, за потребе ЕУ која их жели употребити за борбене задатке према потенцијалном непријатељу који се налази на истоку. У чијим је главама створен овај концепт и да ли је то врх цинизма који долази из ЕУ? Православни народи на Русију! Да ли то ЕУ позива православне земље у десети Крсташки рат? Шта друго помислити о свету где, у већини држава и савеза, владају изопачени и малоумни владари. Свакакве комбинације су могуће па и ова.

„Хелброк“ је намењен за одбрану ЕУ са јасним циљем провокативног деловања у односу на Русију и прављења раздора међу православним народом.

За јавност се пласирају подаци, у блажој форми, како је ова борбена група намењена за управљање кризама, одбрану и безбедност ЕУ.

Међутим када се погледа Технички споразум који Србија треба да потпише, одмах се уочава да је концепт борбене групе ефикасно управљање кризом, брзи одговор, односно брзо војно реаговање на простору и изван ЕУ. Дакле, извршавање борбених задатака где год треба.

Ипак треба имати на уму да ће овакав мултинационални (православни) састав борбене групе навући гнев Русије и редефинисати нове политичке односе са земљама чланицама ове групе.

Ко то гура Србију у ову „ђавољу“ војну формацију и тражи нове проблеме у веома замршеној политичко-безбедоносној ситуацији у региону? Искрено се надам да им је, „Хелброк“ лоша комбинација и да ће се ЕУ пре распасти него што Војска Србије буде извела прву заједничку вежбу.

Када Војска Србије потпише Технички споразум са борбеном групом „Хелброк“, биће на корак ближе НАТО савезу, за корак даље од војне неутралности и за два корака даље од Русије.

68774

За генералног секретара НАТО (Андрес Расмусен) нема дилеме куда Србија иде. У интервју за радио Слободна Европа, коментаришућу војну вежбу „Словенско братство 2016“ он, између осталог, каже:

„Србија веома добро зна да њена будућност лежи унутар еуроатлантских институција, првенствено у Европској унији, али ја такође мислим дугорочно гледано и на чланство у НАТО“.

На питање: „Да ли мислите да ће Русија покушати да дестабилизује Западни Балкан, нарочито сада када се Црна Гора придружује Алијанси?“ он одговара:

„Наравно да ће покушати али не мислим да ће успјети, посебно зато што одговорне снаге у Србији веома добро знају да Србија прије свега мора да обезбиједити чланство у НАТО, што ће се у дугорочној перспективи и десити“ (4*)

Шта даље да очекујемо? Који је следећи корак Србије?

(1*) www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2518654/vojska-srbije-se-ukljucuje-u-borbenu-grupu-helbrok.html

(2*) armymedia.bg/archives/41974

(3*) dariknews.bg/view_article.php?article_id=140603

(4*) www.slobodnaevropa.org/a/intervju-rasmussen/28102149.html