Годину дана након округлог стола поводом „60 година од Новосадског договора: Српска језичка политика данас“ одржаном у Културном центру Новог Сада, којим је, између осталог, у Србију уведена двоазбучност, реаговало је удружење „Ћирилица“ из Београда са Повереништвом „Српска Атина“ у Новом Саду.

 

Учесници округлог стола били су еминентни стручњаци: проф.др Данко Шипка, проф.др Драгољуб Петровић, проф.др Миланка Бабић, проф.др Драгиша Бојовић, проф.др Петар Милосављевић, др Дејан Ивковић, проф.др Иван Клајн, проф.др Ненад Крстић, проф. Синиша Стефановић, проф.др Милош Ковачевић и доц.др Андреј Фајгељ.

„Хрвати Новосадски договор никада нису поштовали, а Срби га и данас поштују. Уместо договорене двоазбучности, 1954. године започело је једносмерно ширење латинице које и даље траје. До Новосадског договора, латиница је у Србији била у масовнијој употреби само у време аустроугарске и усташке окупације, а данас је ћирилица у многим областима опала на мање од 10 одсто заступљености. У Хрватској је деведесетих спроведен ’књигоцид’ ћириличних књига, а данас се и последњи трагови ћирилице разбијају чекићем. Новосадски договор је погрешним схватањем равноправности допринео одумирању ћирилице“- стоји у закључцима округлог стола.

Реакцију на последице овог округлог стола изнео је и председник Повереништва „Српска Атина“, Петар Јаћимовић који је тим поводом и одржао конференцију и скуп чланова удружења, коме су присуствовали и представници из Београда.„ За ово су свакако најодговорнији власт у Србији и професори српскога језика и лингвистике. Власт зато што не примењује и не санкционише непоштовање и примену члана 10, став 1. Устава Републике Србије, у ком пише: ’ У републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо’.“- рекао је Јаћимовић


„ Писањем ћирилице ми не угрожавамо ничија права, већ су писањем латинице у српском језику и српском народу ускраћена наша права, да читамо српски језик на свом писму- ћирилици. Због тога је важно неговати свој језик и писмо, јер народ и постоји докле год чува и негује свој језик и писмо.“- додао је Јаћимовић

Аутор: Јелена Допуђ
Фото: Жељко Савић

 

Извор: ТВ АРС Медија