Геноцид није најприкладнији израз за монструозно затирање које је српски народ доживео у НДХ, јер је ријеч о правном термину, који многима није јасан, па га често неправилно користе,


Усташе се сликају поред убијених Срба

Систематски државни злочин који је над православним Србима током Другог свјетског рата починила Независна Држава Хрватска назван је – покољ.

Овом терминолошком одредницом српски народ придружио се јеврејском, који је свој геноцид назвао – холокаустом, односно ромском, који своје страдање назива – порајмос.

Да затирање Срба у НДХ добије свој термин и прецизну дефиницију изборило се Удружење „Јадовно 1941“, које је у избор назива и његову употребу укључило и историчаре и истраживаче. Нови термин је промовисан у Београду, уз оцјену да су Срби последњи народ – жртва геноцида који није изабрао терминолошки назив за своју голготу.

Геноцид није најприкладнији израз за монструозно затирање које је српски народ доживео у НДХ, јер је ријеч о правном термину, који многима није јасан, па га често неправилно користе , каже предсједник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић.

Уместо тога, навео је он, ми смо се консултовали са историчарима и изабрали термин „покољ“.

Он се не односи само уско на један метод уморства Срба у НДХ, већ на цјелокупно страдање , казао је Басташић.

Подржавајући употребу новог термина, академик Василије Крестић наглашава колективну неодговорност и немар нашег народа према сопственим жртвама.

То је, према његовом мишљењу, разлог што Срби до данас нијесу основали ниједан меморијални центар, док их Јевреји у Европи имају најмање 15.

Надамо се да ће ускоро почети са радом меморијални центар посвећен страдању Срба у НДХ у Бањалуци, али утисак је да је све то прескромно. Иако је Тито одавно умро и одавно немамо од чега да страхујемо, у овом погледу смо и даље титоисти. Оснивање оваквих установа наша је патриотска, хришћанска и национална обавеза , напомиње академик Крестић.

Под покољем се подразумева страдање више од милион Срба који су прије 1941. године живели на подручју које је покривала НДХ и подразумева економски терор и конфискацију имовине у приватном власништву, ограничавање кретања и гетоизацију, организацију и спровођење појединачних, групних и масовних убијања, депортацију у концентрационе логоре, присилни прелазак на католичку веру и протеривање на подручје окупиране Србије.

Извор: ИН4С

Бонус видео