На саобраћајним ознакама на територији которске општине ускоро ће осванути називи исписани ћириличним писмом.

Наиме, Скупштина општине Котор данас је усвојила Предлог Одлуке о измјени и допуни Одлуке о одређивању назива насеља, улица и тргова на територији Општине Котор, према којему ће ови називи означавати најприје на ћириличном а онда и на латиничном писму.

„Такође, у члану 9. бришу се ријечи ‘латиничном и ћириличном писму’ и додају ријечи ‘ћириличном и латиничном писму'“, наведено је, између осталог, у Одлуци са сједнице градског парламента.

Истицање ћирилице представља важан корак под новом општинском влашћу, чиме се град враћа Немањићким коријенима, српској династији под којом је доживио највећи процват и која је и дала граду садашње име.

Одлука нових градских власти доприноси борби против дискриминације ћириличног писма, које је свеопштом дукљанизацијом готово потиснуто из јавног живота, упркос уставним одредбама.

Такође, на сједници је заузет принцип да се у Старом граду не дају имена улица по личностима из двадесетог вијека већ само из ранијег периода.

Данашња, тринаеста сједница которског парламента ни данас није завршена, а наставак је заказан за сјутра у 9 сати.

НСД: Ћирилица се враћа на своје мјесто, изненадила нас одлука Демократа

„Нашe је задовољство да је ова Одлука усвојена у локалном парламенту, а посебно нас радује члан 3 у вези са чланом 9, гдје је дошло до измјене тако да се бришу ријечи ‘латиничном и ћириличном писму’ и додају ријечи ‘ћириличном и латиничном писму’, што гарантује да ће од сада бити поштовано уставом загарантовано право о једнакости употребе два писма , казао је у изјави за ИН4С Владо Потпара, предсједник которског одбора Нове српске демократије, која је члан владајуће коалиције у Котору.

Додаје да је враћање ћирилице на мјесто које јој припада један од програмских циљева НСД-а.

Међутим, истиче да их је изненадило што су против ове одлуке гласали одборници Демократске Црне Горе, док су уздржани били одборник ГП УРА и одборник ДПС-а.

Извор: ИН4С