Припадник руских комадоса погинуо је на подручју древног града Палмира у Сирији током навођења удара руских авиона на циљеве терориста Исламске државе.

 

- Опкољени припадник руских снага за специјалне операције херојски је погинуо на подручју Палмире - речено је из руске базе у Сирији, а преноси агенција ТАСС.

Руски командос чији је задатак био да усмерава авионе на циљеве терориста Исламске дражве код Палмире у једном моменту је био одсечен и окружен терористима.

Након сто је одбио да се преда и покушао да привуче ка себи сто веци број исламиста позвао је команду и рекао им да гађају координате на коме се он налазио.

Део транскрипта разговора команде и руског командоса:
Команда: "Врати се на сигуран положај, понављам врати се на сигуран положај"

Руски специјалац: "Испред су, извршите ваздушни напад одмах! Молим вас пожурите, ово је крај, реците мојој породици да их волим и да сам погинуо борећи се за моју отаџбину.!"

Команда: "Негативно, понављам врати се на сигуран положај"

Руски специјалац: "Не могу команданте, опкољен сам, испред су, не желим да ме узму и парадирају са мном, извршите ваздушни напад, спрдаће се и са мном и са овом униформом. Хоћу да погинем достојанствено и да поведем сву ову гамад са мном. Испуните ми последњу жељу, извршите ваздушни напад, убиће ме свеједно.!"

Команда: "Молим Вас потврдите Ваш захтев".

Руски специјалац: "Испред су, ово је крај команданте, хвала Вам, реците мојој породици и мојој земљи да их волим. Реците им да сам био храбар и да сам се борио док сам могао. Молим Вас побрините се за моју породици, осветите моју смрт, збогом команданте, реците мојој породици да их волим.!!!"

Команда: Без одговора, наређује ваздушни напад…

Руски авиони су испалили неколико ракета и одвели овог хероја у вечну славу јер је са собом повео у смрт на десетине терориста.

 Снаге сиријске владе повратиле су историјски град Палмиру уз помоћ руске ратне авијајације, која је бомбардовала положаје терориста док су сиријске трупе водиле уличне борбе и напредовале.
 
- После тешких борби током ноћи, војска има пуну контролу над Палмиром - како над старим градом, тако и над стамбеним деловима - рекао је неименовани војни извор за АФП.
 
Руски авиони извели су 158 удара у којима је страдало 100 терориста Исламске државе.

 

Извор: Медији