Дана 9. новембра 2017. године у Универзитетској библиотеци Словачке у Братислави, под покровитељством министра културе Републике Словачке г. Марка Мађарича, одржана је промоција издања Српске рукописне књиге у Словачкој.

Публикација Српске рукописне књиге у Словачкој је резултат рада научне комисије Библиотеке Српске Патријаршије. У њој су представљени и научно описани сви до сада познати српски средњовековни рукописи који се налазе у Словачкој. Промоцију је отворила и водила гђа Силвија Штаселова, генерални директор Уноверзитетске библиотеке у Братислави, која је говорила о значају издања и успостављеној доброј сарадњи између Универзитетске библиотеке у Братислави и Библиотеке Српске Патријаршије, изразивши том приликом наду да ће се та сарадња и даље развијати.

Догађају је присуствовао др Радослав Рагач, генерални директор Секције за културну баштину при Министарству културе Републике Словачке, који је гостима и присутнима пренео поздраве министра културе Словачке који је покровитељ овог догађаја. -Публикација Српске рукописне књиге у Словачкој представља посебно вредно научно дело које промовише темељне вредности српског народа. На овом примеру може се видети и потврдити међусобна добра сарадња наших институција, као што је такав однос и наших народа, истакао је г. Рагач.

Промоцији је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Словачкој г. Шани Дермаку.

Српске рукописне књиге у Словачкој представили су др Зоран Недељковић, управник Библиотеке Српске Патријаршије - уредник издања; проф. др Бранислав Тодић и проф. др Зоран Ранковић, аутори представљене публикације.

За овај догађај од стране Универзитетске библиотеке организована је и пратећа изложба српских рукописа који се код њих чувају. Рукописи су овом приликом били посебно изложени и сви присутни су могли да их погледају.

Презентацији издања Српск е рукописне књиге у Словачкој, Универзитетска библиотека у Братислави и Министарство културе Републике Словачке дали су посебан значај, па се самим тим догађај одвијао на највишем академском нивоу.

Извор: Српска православна црква