Руски лидер затражио да у првом плану буду процеси просвећивања грађана, нарочито деце и омладине и указао: „Повећана пажња треба да буде посвећена њиховом духовном, стваралачком развоју, гајењу патриотизма, као и стварању, на целој територији Русије, квалитетне културне средине, доступних културних добара и једнаких услова за стваралаштво”

 

ОСНОВЕ културне политике дефинисане су и утврђене, изјавио је председник Русије Владимир Путин, говорећи на заједничкој седници Државног савета и Савета за културу и уметност.

По речима шефа руске државе, „основе су одразиле однос према култури као мисији, као историјском благу и историјском наслеђу, као идеалу”.

„Такво свеобухватно схватање културе значи кардиналну промену самих приоритета државне политике”  - казао је Путин.

По његовим речима, одсад „у први план избијају процеси просвећивања грађана, нарочито деце и омладине”.

„Повећана пажња биће посвећена њиховом духовном, стваралачком развоју, гајењу патриотизма, као и стварању, на целој територији Русије, квалитетне културне средине, доступних културних добара и једнаких услова за стваралаштво” – нагласио је руски лидер.

Путин је истакао да власт нема право да диктира уметницима шта и како треба да раде у свом стваралачком раду.

Руски председник је напоменуо да је стваралачка слобода гарантована Уставом Русије.

„Сви ми знамо да култура може да живи, да достиже свој врхунац уз два кључна услова: то је оданост историјским традицијама, али, без сумње, и друго - широка слобода у стваралаштву, у мисли, у духовном развоју” – нагласио је Путин.

Он је додао да се у руском друштву тренутно формирају одређени морални захтеви према културним радницима, који се може објаснити тиме што се „често стваралачка слобода претвара у псеудокултурне сурогате просто у трци за лаком зарадом.

 

Извор: Факти