Зашто Руси нису гађали Исламску државу у Сирији са знатно мање раздаљине (са бродова своје медитеранске ескадрее која је стационирана у Тартусу и испред Латакије) већ из удаљеног Каспијског мора?

 

Одговор нам даје увек оригиналан начин слања поруке Владимира Путина западним „партнерима“: Лондон је од Калињинграда удаљен 1416 километара колико износи и удаљеност од руске војне базе у Калињинграду до центра Лондона. Управо је дужина те путање у исто време и „дужина“ поруке која је послата Лондону и Западу. Случајност је у овом случају искључена

Пише: Данило ТВРДИШИЋ, економиста и политички аналитичарОВИХ дана десио се несвакидашњи дипломатско-медијски скандал који има потенцијал да постане иницијална каписла за неконтролисани раст тензија са несагледивим последицама.

Наиме, мимо сваке дипломатске праксе и логике, британски званичници и високо позиционирани појединци почели су са јавним претњама које су усмерене на руску војну ефективу на Блиском истоку.

Британским пилотима је, по информацаијама из британских медија и неких војних кругова, дато зелено светло за напад на руске војне авионе уколико се ови нађу у ваздушном простору Ирака.

Британска Влада је након тога брже боље двосмисленим саопштењем покушала да ублажи овај медијско-дипломатски инцидент. Међутим, британски деманти је толико смушен и невешт да се стиче утисак да он својом двосмисленошћу више потврђује него што оповргава поменуту информацију.

Било како било, јасно је да цела ова афера може да има веома озбиљне последице и прерасте у најопаснију ескалацију отворених претњи између Запада и Русије још од времена хладног рата.

Шта је посреди и откуд овако нервозна реакција Британаца?

Разлог je више него очигледан. У питању су руске ракете „Калибар НК“.

Наиме, Руси су тим крстарећим ракетама - којима су из Каспијског мора гађали циљеве у Сирији - показали „алармантну“ прецизност и то на даљинама од 1500 километара (иначе, домет ракета „Калибар НК“ је и до 4000 километара и могу носити и нуклеарне бојеве главе).

Зашто је, геостратешки, војно-безбедносно и политички посматрано, за Русе била „занимљива“ баш ова удаљеност од 1500 километара (колико износи дужина путање од Капијског мора до циљева ИД у Сирији)?

Зашто Руси нису гађали циљеве ИД са знатно мање раздаљине (са бродова своје медитеранске флоте која је стационирана у Тартусу и испред Латакије) већ из удаљеног Каспијског мора?

Одговор нам даје увек оригиналан начин слања поруке Владимира Путина западним „партнерима“. Наиме, Лондон је од Калињинграда удаљен 1416 километара колико износи и удаљеност од руске војне базе у Калињинграду до центра Лондона. Управо је дужина те путање у исто време и „дужина“ поруке која је послата Лондону и Западу.

Случајност је у овом случају искључена.

Зато и ова нервозна британска реакција.

 

Извор: Факти.орг