Гласачки листићи за предстојеће парламентарне изборе 24. априла биће штампани на 12 језика и у 33 језичке варијанте, одлучила је данас Републичка изборна комисија (РИК). 

 

Гласачки листићи биће штампани на српском, мађарском, хрватском, босанском, црногорском, русинском, румунском, словачком, турском, албанском, чешком и бугарском језику, на ћирилици и на латиници.

Комисија је одлучила и да се Уговор за јавну набавку гласачких кутија за опремање бирачких места додели “Галеници – клирит” д.о.о из Земуна, која је понудила најповољнију цену, а за то ће бити издвојено око 3,5 милиона динара са ПДВ-ом.

РИК је усвојио и објашњење за примену члана 18. став 1 Правила о раду бирачких одбора, којим се прецизира термин потписивање у изводу из бирачког списка.

Како се наводи у објашњењу, бирач који је у стању је да се потпише, потписује се тако што својеручно исписује потпис на одговарајућем месту, док се бирач који услед телесне или сензорне онеспособљености није у стању да својеручно напише име и презиме, потписује тако што ће на одговарајуће место отиснути печат који садржи податке о његовом личном идентитету.

Бирач који није писмен, односно бирач са инвалидитетом који не поседује печат са подацима о његовом личном идентитету, не потписује се у изводу, већ уместо њега то чини његов помагач, којег доводи на бирачко место ради попуњавања гласачког листића, стоји у објашњењу.

РИК је усвојио и одговор Општинској изборној комисији Тутин у вези са образовањем бирачких одбора на предстојећим парламенатарним и локалним изборима, у којем одбацују наводе да су политичке странке националних мањина дискриминисане.

 

Извор: Танјуг