УПРКОС пандемији корона вируса, традиционална светосавска свечаност ни ове године није изостала у Основној школи „Бане Миленковић“ у Новом Селу надомак Врњачке Бање. У сарадњи са овдашњим Удружењем грађана „Новоселац“ и Удружењем за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“, за ђаке-прваке ове образовне установе одржана су два посебна школска часа посвећена Светом Сави и значају ћирилице.

Некадашња учитељица Вучица Тодоровић, која је у овој осмолетки провела 26 година свог рада, васпитавајући и учећи бројне генерације ученика из овог врњачког села, овом приликом говорила је првачићима о првом српском просветитељу и архиепископу, научивши их химну о Светом Сави и поклонивши им и пригодне књиге са посветом.

Овом приликом, Жарко Марковић испред Удружења грађана „Новоселац“ и Удружења за одбрану ћирилице, говорио је најмлађим ђацима Новог Села о значају ћириличног писма.

- Уз веру и језик, ћирилица је трећи стуб националног идентитета српског народа и најпрепознатљивији симбол којим је током минулих десет векова забележено све најважније у нашој историји – рекао је Марковић. - Развијање љубави, посебно код деце према ћирилици је основ борбе за очување нашег писма, језика и културе.

Није изостала ни размена поклона између домаћина и гостију, као ни традиционална додела признања. У име добитника захвалила се Снежана Шпировић, директорка школе, истакавши одличну сарадњу са врњачком општином, овдашњим Удружењима и некадашим просветним радницима који су, попут учитељице Вучице Тодоровић, на прави пут извели бројне генерације новоселских и врњачких ђака.

Извор: Новости