(Фото Пиксабеј)

СТРАЗБУР – Комитет министара Савета Европе (СЕ) препоручио је данас Словенији да призна хрватски, немачки и српски језик као традиционално мањинске језике, саопштила је та паневропска организација са седиштем у Стразбуру, преноси Бета.

„Хрватски, немачки и српски би требало да буду признати као мањински језици који се традиционално говоре у Словенији, настава ромског језика и културе се даље развија, обезбеђени су довољни ресурси за обезбеђивање телевизијских програма на мађарском и италијанском, а интензивиране су мере за подизање свести јавности о регионалним и мањинским језицима у образовању и медијима”, наводи се у препорукама Комитета министара СЕ упућеном Словенији.

Савет Европе који окупља 47 земаља, усвојио је 1992. године Европску повељу о регионалним или мањинским језицима. Комитет министара је у извештају заснованом на тој Повељи која је у Словенији ступила на снагу 2001. године, позвао словеначке власти да почну дијалог са представницима три језика како би оснажила њихову заштиту.

У извештају се такође препоручује стварање образовних модела за те језике, као и телевизијских и радијских програма на тим језицима.

Истиче се да у образовању и медијима постоји „јасна потреба за подизањем свести” словеначког друштва о регионалним и мањинским језицима, њиховим историјама и културама као интегралним деловима словеначке културне баштине.

Извор: Политика ONLINE